1
KoĆĄarkaĆĄi Crne Gore počeli pripreme za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre
Ko hoće da dođe - dobro je doĆĄao!

-Znam da ljude i javnost interesuje izmijenjen sastav, puno igrača nedostaje. Imamo iskusnije igrače sa povredama. MoĆŸda je neko od njih mogao da napravi specijalni napor i da bude ovdje, ali to su ljudi, u poznim godinama. Da dovodim nečiju karijeru u pitanje, nijesam ĆŸelio ni kad su mlađi bili, a ne sada. Kod Dubljevića, Ivanovića i Todorovića se radi o povredama tetive, Vlado Mihailović je operisao diskus. Riječ je o ozbiljnim povredama - pojasnio je BoĆĄko Radović, selektor koĆĄarkaĆĄke "A" reprezentacije Crne Gore koja je sinoć u "Bemax areni" počela pripreme za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre.

Kao ĆĄto je od ranije poznato u sastavu neće biti kapitena Bojana Dubljevića, Nemanje Radovića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića i Marka Todorovića, dok su sa prvog spiska otpali Fedor Ćœugić i Jovan Kljajić, dok će ovu reprezentativni akciju preskočiti naturalizovani Amerikanac DĆŸona Radebou, te povrijeđeni Zoran Nikolić.
Na spisku su: Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Petar Popović (Budućnost Voli), Đorđije Jovanović (Budućnost Voli), Marko Kljajević (Podgorica), Luka Bogavac (SC Derbi), Zoran Vučeljić (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost Voli), Emir HadĆŸibegović (SC Derbi), Aleksa Ilić (Budućnost Voli), Vasilije Baćović (SC Derbi), Marko Simonović (BahčeĆĄehir), Filip AnđuĆĄić (Podgorica) i Nikola Vučević (Čikago).
Zbog promjena na samom spisku, selektor Crne Gore, BoĆĄko Radović je na početku konferencije za novinare govorio o odnosu pojedinaca prema dresu sa nacionalnim grbom:
- Mnogo je NBA zvijezda koji zbog neke povredice ili obaveza preskoče Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, ali Olimpijske igre ili kvalifikacije za Olimpijske igre malo ko preskače. Svi igrači tu ĆŸele da se pojave. Ovih 15 momaka su najbolji koje mi imamo trenutno i idemo sa istim stavom, voljom i ĆŸeljom kao da smo u kompletnom sastavu, kao ĆĄto smo bili proĆĄle godine na Mundobasketu.
- Svjedok sam i hroničar 15 godina svih devaĆĄavanja u naĆĄoj reprezentaciji. Nekada je Bojan Dubljević igrao bez ramena, pa Nikola Ivanović sa pocijepanim trbuĆĄnim zidom, pa je Blagota Ivanović igrao bez tetive
 Ti momci su rizikovali svoju karijeru. Sa druge strane imamo par momaka koji imaju ĆĄansu da odu na Olimpijske igre, a oni to zamijene individualnim treninzima, i to traje već godinama. MoĆŸda je moja krivica ĆĄto ovo i ranije nijesam rekao. Njihove napretke ne vidim, niti vidim da je iko od njih otiĆĄao u NBA ligu. Uglavnom se stalno poteĆŸu razlozid da se ne dođe u reprezentaciju. Neko mi se javi, neko mi napiĆĄe poruku da ima povredu. Nijesam ni ljekar i kada mi neko poĆĄalje takvu poruku konsultujem se sa ljekarom, a obično dobijem odgovor da je riječ o povredama koje se mogu sanirati. Mogao bih da insistiram kod predsjednice Saveza da ih pozove, da ih pregledaju naĆĄi ljekari, ali ne insistiram na tome. Ko hoće da dođe u reprezentaciju je dobro doĆĄao, ko ima stalno neki „ workout“, NBA ligu, neka je tamo. Međutim, nejasno mi je da mladi momci sada kada fali pet ili ĆĄest iskusnijih igrača ne iskoriste ĆĄansu da se pojave ovdje i izbore se za mjesto - dodao je selektor u nikad duĆŸem monologu.
Igrači koji su pozvani umjesto Ćœugića i Kljajića nijesu u nacionalnom timu samo da bi popunili spisak već će ranvoravno konkurisati za mjesto u timu.
- Ovo je ozbiljan turnir, jednako vaĆŸan kao Evrobasket ili Mundobasket. Ćœelimo da damo ĆĄansu mlađim igračima jer sjutra neće biti Bojana, Nemanje, Nikole
 Progovorio sam jer su otkazi postali hronični i zbog javnosti da kasnije ne bismo morali da odgovoramo na pitanja zaĆĄto neko nije pozvan.
Radović je zatim naveo primjer.
- DeĆĄavalo se i da momci sa tih individualnih treninga dođu u takvoj formi da je od njih spremniji veteran pred penzijom, Aleksa Popović
 Tu mi takođe nije mnogo stvari jasno.
Selektor je zatim pohvalio mlade igrače.
- Đorđe Jovanović je trebao da dođe kasnije, ali je izrazio ĆŸelu da odmah dođe i kupljena mu je avionska karta. Kljajević je takođe odmah doĆĄao, a naknadno je pozvan. To je za pohvalu i kako bi odnos prema reprezentaciji trebao da izgleda. Ne pričam o dokazanom asu Nikoli Vučeviću nego o mladim momcima koji tek treba da naprave karijeru - rekao je Radović.
Momenat je specifičan. Većina reprezetatitivaca je pauzirala 15 dana nakon zavrĆĄetka klupske sezone. Sada ih očekuju dvije sedmice priprema i neće biti lako stručnom ĆĄtabu da tempiraju cijeli obim priprema i da ekipa u Rigu ode u najboljoj formi.
Crna Gora će pripreme odraditi u Podgorici, a od 25. do 27. juna će učestvovati na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje će odigrati kontrolne utakmice protiv domaćina i Bahama, koji takođe igraju u kvalifikacijama za OI.
- Rekao sam ranije da je ovaj turnir nagrada za dobro odigrano Svjetsko prvenstvo. Prvi put se pojavljujemo na ovakvom turniru. Zajedno sa nama ĆĄest ozbiljnih ekipa, svi su kadnidati za odlazak na Olimpijske igre, od Filipina pa do Crne Gore. Sve su to ozbiljne reprezentacije, sa jakim rosterima i svi će se boriti za jedno mjesto – naglasio je Radović.
Crna Gora na startu turnira igra sa Brazilom, dok je dan kasnije rival Kamerun.
- Brazil je ozbiljna reprezentacija, ali čekamo da vidimo ko će doći, ko će biti zdrav. Kamerun je nezgodna, atletski fenomenalna ekipa, na preliminarnom spisku imaju koĆĄarkaĆĄa iz Indijane koji je ozbiljan igrač. Vidjećemo da li će igrati ili ne. Imamo priliku da idemo na Olimpijske igre, pokuĆĄaćemo da se ĆĄto bolje spremimo i napadnemo to koliko moĆŸemo - zaključio je Radović.




Posjeta : 30