0
Izložba ā€œCrna Gora danasā€ od sjutra u pet izlagaĆØkih prostora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore
PokreƦe promjene - ojaĆØava umjetniĆØku zajednicu!

       - ZnaĆØaj projekta ogleda se i u obnavljanju i stvaranju novih veza izmeĆ°u umjetnika, kustosa i publike. Projekat teži da bude dinamiĆØna platforma koja spaja umjetnike svih generacija i medija, nudi prostor za inovaciju i umjetniĆØko istraživanje, Å”to je kljuĆØno za razvoj bogate i raznovrsne umjetniĆØke scene u Crnoj Gori. Ova inicijativa ima potencijal da postane pokretaĆØ promjena, da ojaĆØa umjetniĆØku zajednicu i pruži publici jedinstvenu priliku da se upozna sa Å”irokim spektrom koji nam nudi savremena crnogorska umjetniĆØka scena - istakle su MaÅ”a VlaoviƦ i Marina Å aranoviƦ, koordinatorke projekta, u tekstu publikacije koja Ʀe pratiti izložbu ā€œCrna Gora danasā€, jednom od najznaĆØajnijih projekata koji je Muzrj savremene umjetnosti Crne Gore pokrenuo u septembru 2023., a koji Ʀe do 6. septembra biti realizovati u pet izlagaĆØkih prostora, i to ā€“ u Dvorcu PetroviƦa, PerjaniĆØkom domu, Galeriji MSUCG, UmjetniĆØkom paviljonu ULUCG i Galeriji RTCG.

One su kazale da projekat ā€œCrna Gora danasā€ pruža umjetnicima priliku za meĆ°usobno povezivanje, razmjenu iskustava i produbljivanje kreativnih saradnji.
- Takav pristup ne samo da podstiĆØe dijalog, veƦ i omoguƦava razliĆØitim umjetnicima da doprinesu crnogorskoj umjetniĆØkoj sceni pridružujuƦi sopstvene glasove i perspektive. Projektom, izložbama i publikacijama želi se predoĆØiti crnogorska savremena scena van granica naÅ”e zemlje i veƦ su u tom smislu sklopljeni prvi dogovori i saradnja sa znaĆØajnim meĆ°unarodnim institucijama kulture. Posebno istiĆØemo to Å”to se ovim projektom ukazuje na važnost umjetnosti i na njenu ulogu u životu zajednice - zakljuĆØile su VlaoviƦ i Å aranoviƦ u prateƦem tekstu.
Izložbe su koncipirali kustosi i kustoskinje MSUCG, a kustoska vizija, temeljena na povezanosti umjetniĆØkih djela kroz temu, motiv, kompoziciju i ideju sliĆØnosti, oblikovala je koncepcije izložbi i izbor radova umjetnika unutar pet izložbenih prostora.
Aktivnosti predviĆ°ene projektom jesu izložbe, publikacije i prezentacija crnogorske savremene umjetnosti u naÅ”oj državi i van njenih granica, kao i edukativni programi namijenjeni struĆØnoj i Å”iroj javnosti. Osim navedenih, aktivnosti predviĆ°ene projektom jesu i formiranje baze podataka o svakom crnogorskom umjetniku i praƦenje cjelokupne umjetniĆØke scene.




Posjeta : 62