0
Pet NVO uputile protestno pismo Filmskom centru Crne Gore
Očigledan - nedostatak senzibiliteta!

    - Govoriti o ratu kroz umjetnost predstavlja dragocjen način da se istina sačuva od zaborava i stigne do većeg broja ljudi, pogotovo mlađih generacija, pa bi Filmski centar Crne Gore trebalo da pruža podrÅ¡ku upravo takvim projektima. Očekujemo obavjeÅ¡tenje o tome Å¡to će biti učinjeno da se takvi propusti viÅ¡e ne deÅ¡avaju - zaključuju u saopÅ¡tenju pet NVO koje su uputile protestno pismo direktorici Filmskog centra Crne Gore (FCCG), Aleksandri Božović, i predsjedniku Savjeta FCCG, Edinu JaÅ¡aroviću, sa zahtjevom da obrazlože zaÅ¡to nijesu podržali projekat "Čovjek koji nije mogao Å¡utjeti", reditelja Nemanje Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

- FCCG ranije nije podržao ni film Quo Vadis Aida? rediteljke Jasmile Žbanić koji obrađuje temu genocida u Srebrenici. Ovaj film je, takođe, osvojio vrhunska priznanja na međunarodnim festivalima i bio nominovan za Oskara - podsjećaju iz Akcije za ljudska prava, Centra za građansko obrazovanje (CGO), Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava i Udruženja "Å trpci – Protiv zaborava".
Pitali su FCCG da li je neprepoznavanje ovih filmskih projekata posljedica uvjerenja suprotstavljenih poÅ¡tovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina, ili postoji neki drugi razlog za propuste da se podrže ova djela vrhunskog kulturno-istorijskog značaja?
- Očigledan je nedostatak senzibiliteta prema umjetničkim djelima koja imaju potencijal da osvijeste druÅ¡tvo, podstaknu na suočavanje sa ratnom proÅ¡loÅ¡ću i obezbijede uslove za pomirenje i trajni mir na Balkanu.




Posjeta : 62