1
Profesorica na Univerzitetu Donja Gorica i prva crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M"
IBAR je samo pravo - da nastavimo reforme!

             - Ovo je posljednji pokuÅ¡aj da Crna Gora samostalno napreduje ka EU, mimo paketa sa ostalim državama Zapadnog Balkana. Odluka o IBAR bila politička i, ukoliko i konačna odluka o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji bude politička - to neće biti dobro za naÅ¡u državu - poručila je, gostujući u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M" profesorica na Univerzitetu Donja Gorica i prva crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

- Prvo je trebalo dokazati da Crna Gora ima pristojnu administarciju da nastavlja dalje, pored ostalog, i evropski put. Sumnja da nemamo administrativne kapacitete uvijek nas je pratila i pratiće nas. Mi smo mala zemlja u evropskim strukturama, ali smo im dokazivali da mi možemo i ubijedili smo ih u to - istakla je profesorica Đurović, prisjećajući se 15. decembra 2008. godine kada je Crna Gora predala zahtjev za članstvo u EU, kaže da je to bilo dinamično vrijeme važnih koraka.
Ona precizira da je Crna Gora, zapravo, dobila dva IBAR-a, za poglavlje 23 i 24 i da ti dokumenti nijesu nikakava zavrÅ¡ena priča u oblasti vladavine prava nego zeleno svjetlo za nastavak reformi u toj oblasti, ali i ostalima. Saglasna je da se brzina kojom je rađeno na zakonima ponegdje odrazila na kvalitet rjeÅ¡enja.
- Proces će se nastaviti. Ovo je bila brzina ne na račun kvaliteta kao definitivne kategorije, nego brzina da bi se dobilo pravo da se ide dalje. Brzina da dobijemo IBAR je u stvari pravo da dalje radimo reforme. Ja to tako želim da čitam. Znači, reforme su konstanta, one se nastavljaju, ali je simbolično bio veliki pritisak komisije da to bude do kraja Å¡estog mjeseca i da se takva jedna velika stvar, a to je potvrda politike proÅ¡irenja u regionu Zapadnog Balkana u 2024. godini ne prepusti jednoj problematičnoj Mađarskoj. Problematičnoj u smislu čovjeka koji je često blokirao važne odluke, koji je često oponirao evropskim institucijama i koji predstavlja zemlju koja pravi probleme toliko da se zbog toga Evropska unija mora i sama reformisati - kaže Đurović.
Od IBAR do Evropske unije ima mnogo, poručuje prva crnogorska ministarka evropskih integracija uz naglasaka da je odluka o IBAR bila politička i da, ukoliko i konačna odluka o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji bude politička - to neće biti dobro za naÅ¡u državu.
- Ima mnogo toga Å¡to je za nas veliko pitanje Å¡to se tiče organizacije i kvaliteta pripreme. Evropska integracija poznaje iskustva političkih odluka. Kao Å¡to je ovaj IBAR prilično politički podignut, a ne suÅ¡tinski, svi smo toga svjesni. Može da se desi da i konačna odluka bude politička, a ne suÅ¡tinska, Å¡to ne bi baÅ¡ dobro bilo za Crnu Goru, jer ući nespreman podrazumijeva prvo velike finansijske rizike. Ako uđete u EU, a ne znate da povlačite sredstva iz strukturnih fondova, ako nemate ljude koji povlače i nemate znanja da se za te projekte borite, onda ćete biti na finansijskom gubitku - objaÅ¡njava Đurović.
Profesorica Đurović primjećuje da je iz fokusa javnosti nestala tema "agende rasta" odnosno Å¡ansa da Crna Gora dobije preko 400 miliona euara iz Å¡est milijardi vrijednog paketa evropske pomoći za region. Poručuje da ta agenda mora da bude Å¡to prije usvojena, bez obzira na prateće momente koji možda nijesu po volji vlasti.
- Važan je to dokument, puno je strukturnih reformi tamo, puno političke podrÅ¡ke i puno indikatora progresa. Ono Å¡to agendu rasta čini specifičnom je to Å¡to ona ima Å¡estomjesečni ciklus izvjeÅ¡tavanja mjerljivim indikatorima i ne možete politički 'prodati' da se sve reforme deÅ¡avaju kako treba ako su vam indikatori slabi.
Sagovornica "Drugačije radio veze" iskoristila je priliku da zahvali ministru pravde Andreju Miloviću Å¡to je u SkupÅ¡tini iskazao zahvalnost njoj i njenom nekadaÅ¡njem timu na trasiranju puta ka EU.
- Lijepo je to rekao ministar Andrej Milović, poÅ¡teno i tačno. Tako da hvala mu na tome i danas ću to reći, jer znam da rezultati govore u prilog tome, da to nije nikakvo podilaženje... Mislim da se lijepo sjetio, posebno Å¡to je to stavio u kontekst tima, niko od nas nije pojedinac koji radi sam i proizvodi rezultate, ali tim je zaista nosila energija obnove države, jedva smo se sastavili ali rekli -idemo! I kad smo god tako nastupali, Brisel je znao da će Crna Gora proizvesti rezultat.
Đurović ističe da su se "karte opet otvorile" i, ako postoji politička volja, Crna Gora može ići naprijed.
- Ako postoji politička volja, Crna Gora može da ide naprijed i jasna je trasa puta. Ako se ne podrži ovo Å¡to je Evropska komisija sad vanredno ponudila Crnoj Gori, značiće da nema političke volje i da je to onda samo priča bez utemeljenja - kaže dr Gordana Đurović i zaključuje da je Crna Gora parcijalno ocijenjena u Briselu, te da u EK priznaju inicijalne rezultate koje je postigla Crna Gora, ali ih ne smtraju održivim i dovoljnim.
- Nećemo mi u zavrÅ¡nim mjerilima dobiti nove kriterijume, nego ćemo dobiti ovo isto, ali sad prilagođeno novim uslovima. Ovo Å¡to je do pola biće posebno potencirano, da mora biti potpuno, a ostalo će se fino prilagođavati za ovu fazu... i Å¡ta joÅ¡ treba uraditi u svim ovim oblastima na putu do članstva u EU. ZavrÅ¡na mjerila biće mnogo strožija!




Posjeta : 66