0
Potpredśednik Crnogorske evropske partije o inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja Mirka Petrovića
Neprijateljski akt - cilja crnogorsku državu i njen suverenitet!

- Na koncu on je simbolička opomena potomcima da čuvaju stvoreno krvlju izvojevano. Prijedlog za njegovo uklanjanje, u konačnici cilja na zatiranje kolektivne memorije o nadvojvodi Mirku i junacima oslobodilačkih ratova, kao nosiocima nacionalnih vrijednosti etničkih Crnogoraca – slobode i suverene države. S namjerom da bi crnogorska istorija i klasična Crna Gora, koju je utemeljio handžar i džeferdar Stare Crne Gore, potonuli u zaborav u korist Velike Srbije - zaključuje Stevo, potpredśednik Crnogorske evropske partije, u reagovanju na inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici.

- Inicijativa Srpskoga nacionalnoga savjeta, podržana peticijom koju je potpisalo 5000 građana, upućena predśednici SkupÅ¡tine Glavnog grada Jeleni Borovinić-Bojović i odborničkim klubovima u parlamentu, sa zahtjevom za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici je neprijateljski akt koji cilja crnogorsku državu i njen suverenitet, poručuje potpredśednik Crnogorske evropske partije, Stevo Vučinić.
- Jer je to spomenik nadvojvodi Mirku i junacima oslobodilačkih ratova, koji su handžarom i džeferdarom utemeljili savremenu Crnu Goru. Posebna meta im je nadvojvoda Mirko, pobjednik Grahovačke bitke 1858. godine, tokom Omer-paÅ¡ine vojne 1853. godine, spasilac moÅ¡ti Svetoga Vasilija od turskoga bijesa, otac kralja Nikole i stožerna crnogorska državotvorna ličnost 19. vijeka.
Bio je politički i vojni oslonac brata, knjaza Danila, najvećega crnogorskoga državnika, koji je utemeljio Crnu Goru kao laičku državu i sina, knjaza i kralja Nikole, koji je državu doveo u red međunarodno priznatih suverenih država. Ličnosti nadvojvode Mirka i junaka oslobodilačkih ratova su svetionici generacijama koji treba da ih inspriÅ¡e da čuvaju crnogorsku državu i njenu državnost", kaže Vučinić.
- Njihov spomenik povezuje generacije predaka i potomaka i simbolizuju najviÅ¡e vrijednosti proÅ¡losti za koje se treba zalagati, a ujedno je i zahvalnost njima i njihovom slobodarstvu, koje on oličava - dodaje Vučinić.




Posjeta : 69