3
Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore o značaju koriÅ”ćenja video nadzora javnih povrÅ”ina za sistem nacionalne bezbjednosti
Preporučeno unaprijeđanje - sistema nadzora!

       Nakon detaljne rasprave, Vijeće je usvojilo informaciju Ministarstva unutraÅ”njih poslova o značaju koriÅ”ćenja video nadzora javnih povrÅ”ina za sistem nacionalne bezbjednosti. Vijeće za nacionalnu bezbjednost konstatovalo je da sistem za nadzor funkcioniÅ”e na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaÅ”titu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uz preporuku da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem samog sistema nadzora, poÅ”tujući načelo balansa između zaÅ”tite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost.
Vijeće je označilo prioritetnim pitanje pronalaska rjeÅ”enja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u zemlji. S tim u vezi, dalji koraci će biti učinjeni na relaciji Kabinet predsjednika Vlade, MUP, MSIP i Uprave carina.

Predloženo je obrazovanje Međuresorske komisije za analizu svih strateÅ”kih dokumenata, zakona i podzakonskih akata iz domena obavjeÅ”tajno-bezbjednosnog sektora, s ciljem identifikacije nedostataka i formulisanja preporuka za unaprjeđenje nacionalne bezbjednosne politike.
Vijeće je pohvalilo rad Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK) i naglasilo važnost nastavka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz intenziviranje aktivnosti na izradi relevantnih strategija.




Posjeta : 150