2
Predstavljeno Preliminarno miÅ¡ljenje ODIR o pravnom okviru koji uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori
Iskustva i preporuke pomogle - razvoju institucija!

       - Iskustva i preporuke koje smo u proteklim godinama dobili od naÅ¡ih prijatelja iz OEBS u velikoj mjeri su pomogle razvoju institucija, ali moram istaći da je u tom kontekstu najveću posvećenost suÅ¡tinskim reformama pokazao upravo ovaj saziv SkupÅ¡tine Crne Gore. U ovim turbulentnim vremenima, jedino se na taj način može sačuvati i dodatno izgraditi stabilnost za koju se svi, siguran sam, zalažemo. Kao najtransparentniji zakonodavni dom u regionu, SkupÅ¡tina Crne Gore ostaje posvećena poboljÅ¡anju svih mehanizama, procesa i politika koji će učiniti da naÅ¡ parlament bude istinsko ogledalo potreba i volje naroda. Zajednički cilj je da druÅ¡tvo učinimo primjerom stabilnosti na koji bi se mogli ugledati kako naÅ¡i susjedi, tako i brojne zemlje Å¡irom svijeta - naglasio je Andrija Mandić, predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore, na predstavljanju preliminarnog miÅ¡ljenja ODIHR o pravnom okviru koji uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori.

- Ključni korak na tom putu jeste da dobijemo kvalitetan pravni i institucionalni okvir koji će biti usklađen sa međunarodnim standardima i onim Å¡to se pokazalo kao dobra praksa u zemljama razvijene demokratije, naveo je predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore.
Å efica Misije OEBS u Crnoj Gori, Nj.E. Dominik Vag podsjetila je da je jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije SkupÅ¡tine suÅ¡tinski dio rada Misije u podrÅ¡ci demokratskim procesima u Crnoj Gori. -
- Transparentno i odgovorno donoÅ¡enje zakona jača povjerenje u demokratske institucije. Važnost parlamenta u zakonodavnom procesu i uloga službe SkupÅ¡tine u svim fazama složenog procesa donoÅ¡enja zakona je veoma značajna, naglasila je Vag. Zahvalila je ODIHR-u na radu u ocjeni pravnog okvira jer je to, kako je kazala, suÅ¡tinski korak u daljem unaprjeđenju izrade zakona u Crnoj Gori.
- Principi demokratske izrade zakona ugrađeni su u obaveze OEBS. Cilj je stvaranje dobro definisanog, transparentnog i primjenljivog zakonodavstva kroz demokratski proces, koji je otvoren, inkluzivan i konsultativan, uz promociju ljudskih prava, podsjetila je Vag i dodala da se u Misiji raduju daljoj saradnji sa SkupÅ¡tinom Crne Gore na unaprjeđivanju njenih kapaciteta kao zakonodavnog doma.
Å efica Jedinice za zakonodavnu podrÅ¡ku ODIHR Ana-Lis Å atelan zahvalila je predsjedniku SkupÅ¡tine Crne Gore Andriji Mandiću na, kako je rekla njegovoj i opredijeljenosti parlamenta na čijem je čelu, za reformama. Takođe je zahvalila Å¡efici Misije Vag kao i generalnom sekretaru SkupÅ¡tine Crne Gore Aleksandru Klariću koji su zajednički radili na pripremi ove prezentacije.
- Sa vrÅ¡enjem ovakvih ocjena počeli smo prije 20 godina a na osnovu procjene da su postojeći propisi bili nedovoljno dobri te da je rad na suzbijanju takvih „sistemskih greÅ¡aka“ jedan od uspjeÅ¡nih način obezbjeđivanja demokratizacije druÅ¡tva“, navela je Å atelan koja je posebno pripremljeno izdanje o radu ODIHR-a i uručila predsjedniku Mandiću.
- Želimo da se postaramo da naÅ¡e preporuke budu od najbolje moguće koristi za Crnu Goru. Krajnji cilj ovih aktivnosti je da zaista pokuÅ¡amo da dođemo do nekih najpraktičnijih i najkorisnijih preporuka za vas znajući izazove koji stoje pred vama u procesu pridruživanja EU, naglasila je Å atelan, dodajući da se nadam da će predstavljanje ovog preliminarnog miÅ¡ljenja podstaći produktivnu diskusiju na osnovu koje će se sprovesti naredni koraci na unaprjeđenju pravnog okvira u Crnoj Gori.




Posjeta : 58