0
Odbjegli biznismen uz jake bezbednosne mere sproveden u sud
Kneževiæu odreðen pritvor!

Okrivljenom Dušku Kneževiæu (64), predsjedniku "Atlas grupe", vanraspravno vijeæe Višeg suda u Podgorici potvrdilo je pritvor. Njemu je pritvor odreðen zbog opasnosti od bjekstva

On je danas izruèen Crnoj Gori iz Velike Britanije, a u poslepodnevnim satima je uz velike mere bezbjednosti doveden u zgradu Višeg suda u Podgorici. Duško Kneževiæ je potom oko 19,30 èasova sproveden u sud.
   Protiv njega su u Crnoj Gori podignute tri optužnice: za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju. Njegov branilac, advokat Zdravko Ðukanoviæ ranije je rekao da æe Kneževiæ negirati sve optužbe koje su podignute protiv njega i koje su bile osnov za ekstradiciju.
Poèetkom 2020. podgorièki Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževiæa u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još èetiri èlana kriminalne grupe prièinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.
Kneževiæ je optužen i u predmetu "Aerodromi", gde je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikoliæem i Dijanom Zeèeviæ, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona evra.
Poèetak 2019. obiljeležila je afera "Koverat", kada je Kneževiæ objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista i bivšem gradonaèelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviæu predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.
Kneževiæ tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS i aktuelnim predsjednikom države, Milom Ðukanoviæem.
Drugi Kneževiæev branilac Zdravko Ðukanoviæ rekao da je progon Duška Kneževiæa poèeo nakon što je odbio predlog bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katniæa da optuži vozaèe Atlas grupe da su prali pare za potrebe DF-a.
On je dodao da su nakon saslušanja Kneževiæa kod istražnog sudije tražili policijsku zaštitu jer je Kneževiæu ugrožena bezbjednost.
Kazao je kazao da æe odbrana uložiti žalbu na odluku suda kojom je Kneževiæu odreðeno da ostaje na snazi ranija odluka o pritvoru.
- Na ovakvu odluku uložiæemo žalbu. Kneževiæ je dao detaljan iskaz kako je poèeo politièki progon. Bitno je da javnost zna da je tortura i progon Kneževiæa poèeo nakon predloga Milivoja Katniæa Dušku Kneževiæu da kaže, natjera vozaèe Atlas grupe da kažu da su prali novac, koji je Slavoljub Migo Stijepoviæ uzeo za potrebe Demokratskog fronta. On je rekao da ne može to da kaže jer je to raðeno za potrebe DPS.
- Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London - Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti. D.K. æe biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost - navodi se u saopštenju.
Sud u Londonu odluèio je u februaru prošle godine da izruèi Kneževiæa Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.
Crna Gora je izruèenje Kneževiæa tražila još u julu 2019.
Optuženi biznismen Duško Kneževiæ kazao je za "Vijesti" da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.
Pristao sam da se vratim u Crnu Goru posle odluka suda da budem izruèen. Proceduralno nismo koristili moguænosti koje smo imali, jer se vrši pljaèka moje imovine u Crnoj Gori i htio sam da dodjem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su veæ u zatvoru”, kazao je on.
Upitan kome odgovara, a kome ne to što sada dolazi, odgovorio je:
- Dolazim s plavom torbom, ali mi ide sa teget kombinacijom. Dostini nije prijatno što dolazim… Izdržaæu, izdržao sam i gore - kazao je Kneževiæ, dodajuæi da je u vojnoj bazi u Londonu, gdje æe crnogorska policija i doæi za njega.
Kneževiæ je 2019. kazao da je nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milu Ðukanoviæu dao novac koji se nalazio u plavoj torbi, što je Ðukanoviæ demantovao.
U februaru prošle godine glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odluèio je da sluèaj Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, saopštio je tada Kneževiæev pravni tim tada.
Naveli su da su razoèarni ovom odlukom i najavili žalbu èim se za to stvore uslovi.
Proces podrazumijeva još èetiri instance ukljuèujuæi odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gdje se razmatra zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka.
Kneževiæ je crnogorski biznismen, jedno vrijeme saradnik nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Ðukanoviæa, te vlasnik Atlas grupe.
Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanièno potvrdila 2019. da je za Kneževiæem raspisala potjernicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više kriviènih djela.
Potjernicu za Kneževiæem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuðu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujoševiæ, saslušavan povodom optužbi da je dio kriminalne grupe koju je formirao Kneževiæ. Jedan snimak bilježi kako Kneževiæ daje kovertu punu novca funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviæu.
Kneževiæ je u meðuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujoševiæ tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katniæ obeæao da æe pustiti Kneževiæevog kuma na slobodu.
Protiv Kneževiæa se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.
Predsjednik "Atlas grupe" Kneževiæ izbjegao je 2019. hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, èiji je takoðe državljanin. Odbacuje optužbe protiv njega.
Da bi neko bio isporuèen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte doðe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za meðunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.




blic,rtcg

Posjeta : 52