1
Portparol Evropske komsije Peter Stano
Negatorima genocida u Srebrenici - nema mjesta u Evropi!

    -Evropska unija (EU) neće tolerisati među svojim članicama, bilo koga ko pokuÅ”ava da negira genocid, relativizuje genocid ili pokuÅ”ava da veliča ratne zločince - istakao je portparol Evropske komsije Peter Stano.

Na pitanje novinara u Briselu o poziciji EU kada je riječ o usvajanju Rezolucije u Srebrenici u UN i Å”ta se očekuje u tom pogledu od vodećih kandidata, Crne Gore i Srbije, Stano je istakao da se od svih aktera na Zapadnom Balkanu očekuje da se uzdrže od retorike koja bi mogla dovesti u sumnju njihova evropska dostignuća.
- To je neÅ”to Å”to prenosimo zemljama i partnerima koji žele da postanu dio Evrope, dio Evropske unije, da očekujemo od svih političkih aktera na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja i retorike koja bi mogla da dovede u sumnju njihova evropska dostignuća i Å”to bi se moglo vidjeti kao negiranje užasnih stvari koje su se desile u Srebrenici" - poručio je Stano.
Stano ističe i da EU dosljedno ističe da nema sumnje da se u Srebrenici dogodio genocid, Å”to su potvrdili Međunarodni sud za bivÅ”u Jugoslaviju i druge međunarodne institucije.
- Dakle, svi to moraju prihvatiti i svi to moraju poÅ”tovati. A svakome ko to pokuÅ”a da dovede u sumnju nema mjesta u Evropi - poručio je Stano.




Posjeta : 26