0
Grupa crnogorskih intelektualaca i graðanskih aktivista obratila se crnogorskoj javnosti
Pritiskom na režim - spasiti živo!

- Apelujemo na crnogorsku javnost, politièke stranke, organizacije civilnog društva, ombudsmana za ljudska prava, meðunarodne organizacije za ljudska prava, predstavnike demokratskih zemalja u Crnoj Gori, da javnim govorom, graðanskim protestom, ili na drugi naèin, naprave pritisak na režim, kako bi se spasio život jednog èasnog èovjeka, i vratila se elementarna vjera u pravdu i demokratiju. Jer, ukoliko se ne obustave progoni i egzekucije protivnika „rusko-srpskog sveta“, Crna Gora æe potpuno potonuti u mrak nasilja i svakovrsnog bezakonja, sa nesagledivim posljedicama - grupa crnogorskih intelektualaca i graðanskih aktivista obratila se crnogorskoj javnosti.

Grupa crnogorskih intelektualaca, graðanskih aktivistkinja i aktivista, obratila se crnogorskoj javnosti Apelom politièkim strankama, organizacijama civilnog društva, ombudsmanu za ljudska prava, meðunarodnim organizacijama za ljudska prava, predstavnicima demokratskih zemalja u Crnoj Gori, da javnim govorom, graðanskim protestom, ili na drugi naèin, naprave pritisak na režim u Podgorici, kako bi se spasio život Milivoja Katniæa, bivšeg glavnog specijalnog tužioca koji od 14. aprila štrajkuje glaðu a od 6. maja i žeðu u pritvorskoj jedinici Istražnog zatvora u Spužu.
Tekst prenosimo integralno, uz do sada prikupljene potpise.
Aoel

Milivoje Katniæ, bivši glavni specijalni tužilac, veæ dvadeset èetiri dana štrajkuje glaðu, a od šestog maja odbija uzimati i vodu. S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, iscrpljenost višenedjeljnim odbijanjem hrane, boravkom u zatvorskim uslovima i na visoku životnu dob, može se svaki èas oèekivati da æe se njegova agonija uskoro završiti tragiènim ishodom. Podsjeæamo da se protiv Milivoja Katniæa vodi montirani politièki proces zbog njegovih profesionalnih aktivnosti u vrijeme dok je bio prvi èovjek specijalnog tužilaštva, prije svega zato što je osujetio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori koji je organizovala ruska vojna obavještajna služba GRU.
Gospodin Katniæ je odluèio da štrajkuje glaðu i žeðu do smrti zbog toga što su motivi njegovog hapšenja eminentno politièki, i što je uz besprimjerni linè u režimskim medijima, unaprijed osuðen po instrukcijama centara moæi koji se nalaze izvan Crne Gore. Svoj protest je radikalizovao, jer mu je aktuelni glavni specijalni tužilac Vladimir Novoviæ, u maniru staljinistièkih tužilaca, nametnuo branioca koji je politièki blizak s akterima neuspjelog državnog udara, i uz to onemoguæava mu da sam ispituje svjedoke.
Milivoje Katniæ bi svakoj suverenoj i demokratskoj zemlji, zbog èinjenice da je uhapsio i procesuirao nekoliko stotina kriminalaca, oduzeo više desetina miliona eura nezakonito steèene imovine, i prije svega zbog toga što je sprijeèio krvavi graðanski rat, koji je trebao da osujeti ulazak Crne Gore u NATO, bio persona grata, osoba sa najvišim društvenim i državnim poèastima. Postupanje marionetskog velikosrpskog režima prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu ogoljeni je èin bezobzirne osvete, koji ugrožava pravni demokratski poredak i graðanski mir u Crnoj Gori.
Stoga, apelujemo na crnogorsku javnost, politièke stranke, organizacije civilnog društva, ombudsmana za ljudska prava, meðunarodne organizacije za ljudska prava, predstavnike demokratskih zemalja u Crnoj Gori, da javnim govorom, graðanskim protestom, ili na drugi naèin, naprave pritisak na režim, kako bi se spasio život jednog èasnog èovjeka, i vratila se elementarna vjera u pravdu i demokratiju. Jer, ukoliko se ne obustave progoni i egzekucije protivnika „rusko-srpskog sveta“, Crna Gora æe potpuno potonuti u mrak nasilja i svakovrsnog bezakonja, sa nesagledivim posljedicama.
Potpisnici

Milorad Popoviæ, Tamara Nikèeviæ, Danilo Marunoviæ, Feða Klikovac, Janko Vlahoviæ, Danilo Kaleziæ, Rajko Todoroviæ Todor, Slavko Ðurðiæ, Èedomila Vujoševiæ Ðurðiæ, Svetlana Pajoviæ Musiæ, Ivana Pajoviæ, Ana Pejoviæ, Hajdana Lompar Huter, Stanka Vukoviæ, Vesna Vukèeviæ, Senka Vukèeviæ, Slaðana Raduloviæ, Jovan Rabrenoviæ, Ljiljana Pešiæ, Žarko Krivokapiæ, Aleksandra Radoman, Marko Peroviæ, Zorka Raièeviæ, Vojo Stanišiæ, Slavka Stanišiæ, Vesna Jaukoviæ, Veljo Jaukoviæ, Dubravko Stipaniæ, Mirjana Stipaniæ, Jadranka Selhanoviæ, Dejan Lonèar, Adnan Èirgiæ, Tomo Staniæ, Daliborka Bojanoviæ, Tanja Paviæeviæ, Miodrag Èirgiæ, Jasna Èirgiæ, Svetlana Samardžiæ, Sava Nikèeviæ, Snežana Lakiæ, Lola Jaæimoviæ, Joko Èelebiæ, Nebojša Mrvaljeviæ, prof. dr Veselin Ivanoviæ, Božidar Medenica, Tinka Ðuranoviæ, Valentina Tina Boljeviæ, Kemal Rebronja, Draško Ðuranoviæ, Jasmina Nikèeviæ, Mirjana Vukoviæ, Slobodanka Banjeviæ, Maja Drakiæ, Dragan Bogojeviæ, Eleonora Šturanoviæ, Ana Drakiæ, Aleksandra Mitroviæ, Danijela Ivanoviæ, Aleksandra Radoman, Nenad Tomkoviæ, Boban Batriæeviæ.



Antena M

Posjeta : 52