Sedmica - Nauka i Tehnologija

0
Eksperiment američkih naučnika
Razvili vakcinu - protiv kokaina!
    Američki naučnici razvili su vakcinu protiv kokaina koja bi zavisnicima mogla da pruži još jedan način odvikavanja od te droge.
 
 
0
Predstavljen koncept novog pametnog telefona
Mozilla sprema - "pametnjakovića"!
    Mozilla je predstavila koncept novog pametnog telefona zasnovanog na Androidu, koji bi, prema nekim procenama, na tržištu možda mogao da se nađe u prvoj polovini sljedeće godine.
 
 
3
Američki naučnici saopštili
Otkrili - "novu" Zemlju!
    - Planeta najsličnija našoj otkrivena je u sazvežđu Vage - saopštili su američki naučnici. 
 
2
Zvuči nevjerovatno i kontradiktirno, ali je istinito
Naučnici stvorili - "suvu vodu"!
    Britanski naučnici stvorili su tvar koja nalikuje šećeru, a koja je u biti "suva voda". 
 
1
Izumi
Život spašavaju - pametne gaće!
    Pametne gaće su revolucionarni dio muške odjeće koje nisu samo udobne za nošenje nego mogu i spasiti život. 
 
1
Poslednja naučna istraživanja pokazala
Lijek za paralizu - u školjkama!
    Poslednja istraživanja pokazuju da bi šećer, koji se može naći u ljušturama morskih školjki i drugih mekušaca, mogao biti rješenje u liječenju kičme kod osoba koje pate od paralize. 
 
1
Opasnost za korisnike interneta na Dan zaljubljenih
Umjesto ljubavi - virus!
    Korišćenje aktuelnih događanja poslednjih godina omiljena je taktika autora malicioznih programa. Botneti, na primer Storm i Dref-AB, takođe se služe prazničnom tematikom za varanje korisnika.
 
 
2
Projekat američkog ministarstva odbrane
Cisco i internet - u svemiru!
    San kompanije Cisco da prodaje rutere koji su otporni na zračenje sada je korak bliže nakon testiranja u orbiti kojem je podvrgnut jedan od proizvoda ove kompanije na komercijalnom satelitu. 
 
1
Britanski naučnici pronašli test za Alzheimarovu bolest
Otkriva bolest - 20 godina ranije!
    Alzheimerova bolest sve je češća i od nje obolijeva sve više ljudi, a lijeka još nema. No, britanski naučnici otkrili su test koji može otkriti ovu bolest čak 20 godina prije nego se pojave ikakvi simptomi. 
 
2
Kinezi pretekli sve
Predstavili - najbrži voz!
    Kina je juče zvanično otvorila najbržu željezničku liniju na svijetu. Superbrzi voz će među gradovima Guangzhou i Wuhan voziti prosječnom brzinom od 350 kilometara na sat. 
 
1
"Nokia 6700" u novom ruhu
Od klasičnog - otmen uređaj!
    "Nokia" je predstavila svoj klasični "6700" model telefona, koji dolazi u novom dizajnu, još je elegantniji i u potpunosti prekriven osamnaestokaratnim zlatom.  
 
1
NASA i ESA dogovorile se o spajanju resursa
Zajedno "osvajaju" Mars!
    NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) službeno su se dogorovili o spajanju resursa za istraživanje i proučavanje Marsa.
 
 
0
Rusija je u svemir lansirala raketu sa SMOS i Proba-2
Satelit olakšava - prognozu vremena!
    Rusija je u svemir lansirala raketu koja na sebi nosi dva evropska satelita. Raketa je ispaljena iz vojne baze Plesetsk, a na sebi nosi satelite SMOS i Proba-2 koje je napravila Evropska svemirska agencija (ESA). Satelit SMOS skupljaće radijske signale koje sa zemljine površine šalju stanice vode. Proba-2 će isprobati svemirsku opremu u realnim uslovima vožnje po svemiru. 
 
1
Tim američkog profesora Džeja Nejca je uspio da terapeutske gene ubaci u ćelije za svjetlost u oko odraslih mužjaka
Geni liječe daltonizam!
    Ubacivanjem terapeutskih gena sa nedostajućom DNK u ćelije za svjetlost u oku mužjaka majmuna naučnici su uspjeli da mu izliječe daltonizam.  
 
2
Šesnaesti festival informatičkih dostignuća"INFOFEST" otvoren u Budvi
Informatičari "prkose" krizi!
    Pod sloganom “Kriza? Baš zato”, sinoć na terasi hotela "Avala", potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo dr Vujica Lazović svečano je otvorio 16. festival informatičkih dostignuća"INFO FEST".
Na najznačajnijoj manifestaciji ovog tipa u regionu, odlukom Vlade Crne Gore proglašena je od državnog značaja, eksluzivni učesnici su "Čikom", Digit", "Asseco", Pošta Crne Gore i "Com Trade group", a eksluzivni "Saga", "ProMonte", Informatika Montenegro", "T-com", "SBS" i "MDS", a do 3. oktobra predstaviće se još 25 kompanija informaciono-komunikacionih tehnologija iz zemlje i svijeta.  
 
2
Planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora u subotu organizuje pješački maraton "Kotor - Lovćen - Kotor 2009"
Maratonci idu - Njegoševim putem!
    - Kreće se sa "morske pjene" i onda stazama kojima je išao crnogorski vladika i pjesnik Njegoš, kroz raznovrsni i atraktivni krajolik, stiže se do najviše tačke na oko 1700 metara - specifičnost je pješačkog maratona Kotor - Lovćen - Kotor 2009", koji u subotu organizuje planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora.
Okupljanje maratonaca, polumaratonaca i rekreativaca je na Gurdicu - južna gradska vrata - a za učesnike svih kategorija cilj je Tabačina - "Crnogorski Pazar" . 
 
0
Stizanje budućnosti
Internet slavi - 40!
    Za 300 godina koja će godišnjica biti istorijski važnija? Današnja, o početku Drugoga svjetskog rata prije 70 godina, ili sutrašnja, o 40 godina od početka interneta?
 
 
2
Rezultati eksperimentalnog istraživanja Dječje Bolnice u Bostonu
Dijeljenje ćelija srca - spašava život!
    Časopis "Cell" objavio je rezultate eksperimentalnog istraživanja Dječje Bolnice u Bostonu. Rezultati pokusa na glodarima pokazali su da spoj neuregulin 1 (NRG1) može pokrenuti dijeljenje srčanih ćelija, što bi u budućnosti moglo spasiti mnogo života.
 
 
0
Direktor Uprave policije Crne Gore povodom završetka seminara o aktulenim istražnim metodologijama u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala u Budvi
Izazovima i opasnostima - adekvatan odgovor!
    - Ovaj i drugi edukativni projekti koje planiramo u aktuelnim oblastima omogućiće da se profesionalno postavimo i adekvatno odgovorimo bezbjednosnim izazovima i opasnostima. Očekujem da će značajno biti poboljšano funkcionisanje i djelovanje policije u oblastima suzbijanja ekonomskog i finansijskog kriminala i povreda intelektualne svojine, koji su često povezani sa korupcijom, organizovanim i drugim teškim oblicima nezakonitog ponašanja - istakao je direktor Uprave policije Veselin Veljović povodom završetka seminara o aktulenim istražnim metodologijama u borbi protiv ekonomskog i finansijskog kriminala, kao i povrede intelektualne svojine koji je održan u Budvi.
Veljovićevo izlaganje prenosimo integralno:
 
 
0
Revolucionaran izum britanskih naučnika
Flaster na prstu - liječi rak!
    LONDON – Flaster koji svjetlošću uništava ćelije raka i koji se može nositi poput prstena, najnoviji je izum britanskih naučnika. “Metode koje sada koristimo su velike i skupe, ali ovaj flaster možete staviti na pokretne pacijente”, objašnjava revolucuionarne prednosti izuma Steve Clemmet, čija je laboratorija razvila flaster.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|