1
NASA i ESA dogovorile se o spajanju resursa
Zajedno "osvajaju" Mars!

    NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) službeno su se dogorovili o spajanju resursa za istraživanje i proučavanje Marsa.


Direktor ESA Jean-Jacques Dordain i direktor NASA Charles Boden potpisali su dokument koji dvije agencije službeno povezuje za nadolazeće misije slanja satelita i vozila za istraživanje Crvene planete.
Pregovori počeli u decembru
Prvi pregovori o takvoj saradnji počeli su u decembru 2008. godine, a kulminirali su na sastanku u junu ove godine.
Novo "pismo namjere" daje nacrt Zajedničke inicijative za istraživanje Marsa (MEJI), po kojoj će inženjeri obje agencije učestvovati u dizajniranju i lansiranju letilica, satelita i rovera sve do sredine sljedećeg desetljeća, a ultimativni cilj je vratiti kamenje s Marsa na Zemlju.
Podjela odgovornosti
Prva zajednička misija planirana je za 2016. godinu, kad će evropska letilica na planetu donijeti meteorološku stanicu. Nakon toga bi 2018. trebalo biti nekoliko rovera koji bi pravili društvo roverima Spirit i Opportunity, a kasnije u 2018. trebalo bi poslati još letilica.
NASA će biti odgovorna za lansiranje raketa 2016. i 1018. godine, a ESA će na sebe preuzeti ulazak u atmosferu, spuštanje i slijetanje na planetu za prvu misiju 2016. godine.
Potpisivanje dokumenta konačni je korak nakon procesa započetog u gradu Plymouthu u Velikoj Britaniji u junu ove godine. Od tog dogovora pa do danas uglavnom se radilo na usklađivanju manjih tačaka.
Finansijski problemi
I ESA i NASA imaju problema s finansiranjem svog istraživanja Marsa, pa se nadaju da će im kombinovanje resursa pomoći pri postizanju svojih ciljeva. Na Mars se letilice mogu slati svakih 26 mjeseci. NASA je zbog propuštanja vremenskog prozora morala odustati od zadnje misije, Mars Science Laboratory, pa ju je odgodila za 2011. godinu, a evropska misija ExoMars, koja je takođe trebala krenuti ove godine, već je triput odgođena, zadnji put za 2018. godinu.
Zajednička inicijativa trebala bi spriječiti takva odgadnja podjelom inženjerskih vještina, ali i financijske odgovornosti.




Posjeta : 1672