0
Rusija je u svemir lansirala raketu sa SMOS i Proba-2
Satelit olakšava - prognozu vremena!

    Rusija je u svemir lansirala raketu koja na sebi nosi dva evropska satelita. Raketa je ispaljena iz vojne baze Plesetsk, a na sebi nosi satelite SMOS i Proba-2 koje je napravila Evropska svemirska agencija (ESA). Satelit SMOS skupljaće radijske signale koje sa zemljine površine šalju stanice vode. Proba-2 će isprobati svemirsku opremu u realnim uslovima vožnje po svemiru.

Satelit SMOS će iz svoje orbite na visini od 758 kilometara prikupljati podatke o vlažnosti zemlje, a sa svojih 69 antena izmjeriće slanost okeana. Pomoću njega stručnjaci planiraju dobiti podatke o promjenama u vodenim ciklusima koje izaziva globalno zagrijavanje i druge promjene. Dobiveni podaci, predviđa se, olakšaće stvaranje vremenskih prognoza, ali će se njima moći predvidjeti vremenske nepogode, poput poplava.
Satelit SMOS, čije ime je skraćenica za vlažnost zemlje i slanost okeana, jedan je od niza satelita koje Evropska svemirska agencija planira u neredne dvije godine poslati u svemir zbog proučavanja Zemlje, prenosi AFP.





Posjeta : 1642