2
Planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora u subotu organizuje pješački maraton "Kotor - Lovćen - Kotor 2009"
Maratonci idu - Njegoševim putem!

    - Kreće se sa "morske pjene" i onda stazama kojima je išao crnogorski vladika i pjesnik Njegoš, kroz raznovrsni i atraktivni krajolik, stiže se do najviše tačke na oko 1700 metara - specifičnost je pješačkog maratona Kotor - Lovćen - Kotor 2009", koji u subotu organizuje planinarsko društvo "Vjeverica" iz Kotora.
Okupljanje maratonaca, polumaratonaca i rekreativaca je na Gurdicu - južna gradska vrata - a za učesnike svih kategorija cilj je Tabačina - "Crnogorski Pazar" .

- Karakteristika ove manifestacije je da učesnici prolaze kroz poznate kulturno-istorijske spomenike kao sto su stari kotorski grad, tvrdjava Sv. Ivan, stari put Kotor-Njeguši-Cetinje i Njegošev mauzolej. Takodje, trase vode kroz vrlo atraktivne prirodne ljepote, od kamenitog zaledja kotorskih strana pa do šumovitog dijela Nacionalnog parka "Lovćen" - ističu organizatori i napominju:
- Pravo učešća imaju sve zdrave i fizički spremne osobe. Prijavljeni ucesnici moraju biti propisno obučeni i obuveni, poštovati pravila sigurnog kretanja i maratona, sa sobom ponijeti mobilni telefon sa prethodno napunjenom baterijom kao i džepnu lampu. Učesnik/ca koji/a prodje kontrolna mjesta - Krstac, Njegošev mauzolej, Njeguši i Žanjev Do - mora se upisati u Knjigu maratona, a prolaz će im biti ovjeren posebnim pečatom.
Učesnik/ca maratona koji/a prvi prodje kroz cilj, a koji prethodno ovjeri prolaze na svim kontrolnim tačkama, u vremenu kraćem od 12 ura, biće proglašen za pobjednika/cu maratona i dobiće diplomu. Takodje, za sve učesnike/ce maratona predvidjena je diploma.
- Ciljevi manifestacije su promovisanje pješačenja kroz prirodu i boravka u prirodi kao vida zdravog života, očuvanje i zaštita životne sredine, razvoj turizma - promovisanje prirodnih ljepota zaleđa Kotora i Lovćenskih padina i upoznavanje i druženje sa ostalim društvima iz okruženja i inostranstva kao i drugih učesnika - ističu organizatori, koji će prijave za učešće primati do petka.
Kategorije

1. maraton
2. polumaraton
3. rekreativna tura
Krajnja tacka trase za maraton je Njegošev mauzolej (1657m), za polumaraton prevoj Krstac (948m), a za rekreativnu turu selo Špiljari (170m). Prvi, u sedam, startuju maratonci, polumaratonci kreću u 7,30, a rekreativci u osam. Okupljanje učesnika po kategorijama je po ure prije polaska.





Posjeta : 1599