Sedmica - Kultura

0
Na 53. Venecijanskom bijenalu Crna Gora prvi put nastupa samostalno, a predstavlja je proslavljeni Dado Đurić
„Zlatni lav” - Rehbergeru!
    „Zlatni lav” za najbolju izložbu na 53. Venecijanskom bijenalu - na kojem Crnu Goru u prvom samostalnom nastupu u palati "Zorzi" predstavlja proslavljeni Dado Đurić - pripala je njemačkom umjetniku Tobijasu Rehbergeru, dok su za najbolji paviljon na najvećoj svjetskoj manifestaciji savremene umjetnosti nagrađene Sjedinjene Američke Države.
Nagrada za životno delo pripala je udovici Džona Lenona Joko Ono i američkom umjetniku Džonu Baldesariju. Od danas 53. bijenale - na kojem je predstavljeno 77 nacionalnih izložbi - otvoreno za javnost.  
 
0
Pokrećemo stalnu rubriku za aforizme
Mladi, "driblajte duhom"!
    - "Aforizam je dribling duha na malom prostoru."; - ovom "rijetkom česticom" Aleksandra Baljaka "FiveW PG", poslije "Poetskog kutka" i "Priče sedmice", pokreće i stalnu rubriku za aforizme i pozivamo sve, prije svega mlade, da "driblaju duhom"!
Za početak prenosimo neke "monumentalne minijature" iz Antologije crnogorskog aforizma "Rijetke čestice", izdanje Udruženja humorista i satiričara Crne Gore.
 
 
0
Roman crnogorske književnice Dragane Kršenković Brković u konkurenciji za prestižnu nagradu Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" u Tuzli
I "pečat" - za "Selimovića"!
       Roman "Izgubljeni pečat", crnogorske književnice Dragane Kršenković Brković nominovan je za prestižnu "Nagradu Meša Selimovic”, koja se na Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" u Tuzli od 2001. dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
 
 
0
Poetski kutak
Kontrapunkt
Lak grijeh

a teška nevinost.

Vrtlog sjenki

tmurna odvojenost.

 
 
0
Ovoga ljeta, od 31. avgusta do 3. septembra, Petrovac će biti domaćin 3. ,,Petrovac Jazz Festivala"
Dobrodošli džezeri, treći put!
    - Dobro jutro džezeri - pjevao je Bajaga, a "Dobrodošli džezeri!" - poručuju iz Nevladinog udruženja "Urbani kult" iz Petrovca", organizatora ,,Petrovac Jazz Festivala" koji će ove godine - 31. avgusta do 3. septembra - okupiti 15 grupa sa preko 60 izvodjaća. Nastupiće Ido Bukelman band/Israel/,
Benny Lackner Band/Usa/, Cecile Broche Etienne Bouyer Duo / France-Belgium
/, Belgrade Dixieland Orchestra/ Serbia/ ...
 
 
3
Priča sedmice - ekskluizivno - poglavljejoš neobjavljenog romana
`Zatvorenih ociju` - sedmo poglavlje
    ´´Kako je ovo bila luda vožnja!´´
Ilija se veselio i uživao u stvarima koje mu je priređivala prijateljica.Žena za volanom je smišljala kako da nastave provod,jer noć je duga,a njen prijatelj nestrpljiv.
´´Čemu taj osmijeh na vašem licu?´´
 
 
3
Poetski kutak
Nemoguće i moguće
Mala mrva nemogućeg

Mogućem se prikrada.

I onda suze nisu suze,

I onda mrak nije mrak.

A da li je dan?

 
 
2
Poetski kutak
Pismo ocu!
Dobro ti jutro stari moj,

hej, nikada te tako nisam zvao,

a i kako bih kad nisi ni stario,

ti za godine nisi ni mario!

 
 
2
SeveFanClub priredio izložbu crteža crnogorskog studenta
Vladan crtao Severinu!
    SeveFanClub priredio je izložbu Severininih crteža koje je uradio student FLU sa Cetinja Vladan Bošković. 
 
2
81. dodjelom filmskih nagrada dominiralo djelo režisera Danny Boyle
"Milioner" se obogatio - sa osam Oscara!
    Film o indijskom takmičaru na kvizu koji se uzdiže iz totalne bijede osvojio je osam Oscara, uključujući i one za najbolji film i reditelja. Na vrlo osvježenoj i zanimljivoj dodjeli dogodilo se tek nekoliko manjih iznenađenja: povratnik Mickey Rourke ipak je ostao bez Oscara koji je otišao Seanu Pennu, a u kategoriji stranog filma japanski "Odlasci" bili su najveće iznenađenje večeri.  
 
1
Kontroverzni reditelj ostvaruje davnašnju želju da za filmsko platno adaptira djelo svoga najdražeg pisca
Kusturica snima - operu po Andriću!
    Emir Kusturica odavno je već najavio filmsku verziju romana “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, a nedavno je na press konferenciji u Mokroj Gori otkrio da počinje na njezinoj realizaciji, i to u obliku – filmske opere. Projekt bi trebao biti završen za dvije godine, na pedesetu godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.
 
 
1
Berlinale
"Zlatni medvjed" - filmu iz Perua!
    ´Milk of Sorrow´ (´La Teta Asustada´) rediteljke Claudie Llose iz Perua, o djevojci sa misterioznom bolesti, odnio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na Berlinaleu. Velika nagradu žirija dobili su urugvajska drama ´Gigante´ i njemački film ´Everyone Else´.  
 
0
sinoć u Berlinu počeo 59. Međunarodni filmski festival "Berlinale"
"Medvjede" juri - 18 filmova!
    Projekcijom filma "International" njemačkog redatelja Toma Tykwera sinoć u Berlinu počeo je 59. Međunarodni filmski festival "Berlinale".
U glavnoj takmičarskoj sekciji biće prikazano 26 filmova od čega 18 konkuriše za jednu od nagrada: Zlatnog medvjeda za najbolji film te Srebrnog medvjeda za kategorije najbolje režije, glavne muške i ženske uloge, umjetnički dojam, scenario, te posebnu nagradu žirija. Međunarodnim žirijem ove godine predsjedava britanska glumica Tilda Swinton.
 
 
2
Udruženja američkih glumaca
Najbolji su - Meryl Streep i Sean Penn!
    Glumica Meryl Streep dobila je u Los Angelesu nagradu Udruženja američkih glumaca (SAG) za najbolju glavnu žensku ulogu ostvarenu u filmu "Doubt" u kojem glumi osvetoljubivu opaticu, dok je najbolju glavnu mušku ulogu po ocjeni svojih kolega ostvario glumac Sean Penn kao političar homoseksualac u filmu "Harvey Milk".  
 
2
Dodjela 81. priznanja Američke filmske akademije biće održana 22. februara
Najviše nominacija za - "Neobični slučaj"!
    Najviše nominacija za 81. „zlatne čovečuljke”, ukupno 13, dobio je film „Neobični slučaj Bendžamina Batona”.
 
 
1
Inicijativa austrijskih pisaca i izdavača
Organizuju otpor - protiv Googlea!
    Austrijska udruženja pisaca i izdavača pokušavaju organizovati akciju diljem Evrope kojom bi zaštitili prava u odnosu na internetski pretraživač Google. 
 
0
Kultni zagrebački rocker i osnivač Azre neumorno piše
Štulić najavio - izabrana djela!
    Kultni zagrebački rocker i osnivač Azre Branimir Johnny Štulić u beogradskom dnevniku “Vreme” najavio je objavljivanje izabranih djela u dvanaest knjiga. Tajnoviti Štulić već godinama povučeno živi u Holandiji, a knjige štampa u Srbiji, gdje je 2005. i objavio zbirku pjesama “Smijurija u mjerama”, tj. autobiografiju u petnaestercu, čiji je izdavač bilo “Vreme”. 
 
2
Odlazak nobelovca
Preminup Harold Pinter!
    Britanski dramski pisac i nobelovac Harold Pinter preminuo je u 79. godini, izvestili su danas britanski mediji.
Pinter je juče umro od raka, prenio je Rojters.
 
 
3
Međunarodni filmski festival u Berlinu počeće 5. decembra
"Berlinale" otbara - Tikverov triler!
    Triler "The International" nemačkog režisera Toma Tikvera otvoriće međunarodni filmski festival u Berlinu, koji će trajati od 5. do 15. februara.
 
 
0
Udruženje američkih producenata
Douglasu - nagrada za životno djelo!
    Udruženje američkih producenata uručiće nagradu za životno djelo Michaelu Douglasu, a svečana će se dodjela održati 24. januara iduće godine.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|