1
Inicijativa austrijskih pisaca i izdavača
Organizuju otpor - protiv Googlea!

    Austrijska udruženja pisaca i izdavača pokušavaju organizovati akciju diljem Evrope kojom bi zaštitili prava u odnosu na internetski pretraživač Google.

Autorska udruženja zajedno s krovnim udruženjem austrijskih knjižara u intenzivnom su kontaktu "s njemačkim, švajcarskim i drugim evropskim partnerima, kako bi se omogućila koordinirana europska akcija u SAD - saopštili su u ponedjeljak pokretači inicijative.
Google je 2004. započeo digitalizaciju sadržaja američkih knjižnica u sklopu projekta "Google Library". Pritom nije unaprijed zatražio dopuštenje vlasnika autorskih prava, pozivajući se na slobodu korištenja djela.
Nakon tužbi američkih izdavača i autora, u oktobru 2008. izrađen je složeni prijedlog dogovora, o kojemu još treba odlučiti sud.
Google trenutno uz pomoć oglasa u Evropi obavještava javnost o tom dogovoru, što je uslov da bi dogovor bio odobren.
Austrijski pisci i knjižari smatraju međutim da ni planirani dogovor ne štiti dovoljno autorska prava i najavljuju izradu prijedloga koji bi za njih bio prihvatljiv.
Google nastavlja projekt digitalizacije, što austrijski pisci smatraju nedopustivim.
- Riječ je o najvećem kršenju autorskih prava na svijetu, jer se prije skeniranja i digitalizovanja moralo barem pitati autore i izdavače - poručili su u priopćenju.
- I za objavljivanje dijela kao i njihovih dijelova na internetu potrebno je dobiti odobrenje vlasnika prava i to prije početka korištenja - zaključili su austrijski pisci i izdavači.






Posjeta : 1668