1
Projekat belgijskog umjetnika koji nije dobio "zeleno svijetlo" u Veneciji, osvanuo na ulicama Beograda
Prolaznici zure u - "polne organe umjetnika"!

    Projekat "100 polnih organa čuvenih umjetnika" belgijskog umetnika Žaka Šarlijea od juče šokira prolaznike u Beogradu od Generalštaba do Knez Mihailove ulice.


Crteži i karikature koje nisu dobile zelenio svijetlo na Bijenalu u Veneciji jer "vređaju javna osjećanja morala i umjetnike o kojima se u tom radu govori", osvanule su kao plakati na beogradskim ulicama.
Šarlije je započeo 1973. rad na ciklusu crteža "genitalija umetnika" i koristeći karikaturu on stvara zamišljene portrete "reproduktivnih organa" umjetnika koji su, po njegovom uvjerenju, velikani umjetnosti 20. veka.
Rad je pripreman za prateći dio programa Bijenala i trebalo je da bude postavljen u javnom prostoru Venecije, kako bi se animirali stanovnici Serenisime, ali zbog "vređenja umjetnika", vlasnika organa, cijela stvar je pala u vodu.
Šarlije je potom krenuo u protivnapad i pokrenuo akciju "Oslobodite Veneciju", koja je, osim u Beogradu, zaživjela i u Antverpenu, Bergenu, Lincu, Luksemburgu, Mecu i Namuru.
Ako vas zanima kako Šarlije zamišlja, na primer, polni organ Pikasa prošetajte centrom grada. Međutim, ima tu jedna "zamka" - umjetnik nije naslovio rad, pa posmatrač mora da "prepozna" o kojem se umjetniku radi.





Posjeta : 1710