1
Poslije zabrane umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta izvođenja predstave „IzloŽene“
Pokrenuta peticija - za smjenu Jelića!

    -Nakon skandaloznog mejla kojim se zabranjuje izvođenje predstave „IzloŽene“, a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište", navodi se u peticiji koju je NVU "Bunt Scena " pokrenula za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića koji je prije dva dana zatvorio vrata za predstavu „IzloŽene“ uz obrazloženje da je diskriminacija nad ženama propaganda.

U pismu koje je Jelić uputio Bunt sceni, ističe se da on ne nalazi „nijedan opravdani razlog da do beskonačnosti razvlačimo izlizanu temu o ženskoj obespravljenosti i o tome kako žene neko diskriminiše, iskorišćava i ponižava.“
Njemu je dosadno od „terora priče o diskriminaciji nad ženama.“
U NVU "Bunt scena" podsjećaju tema predstave „IzloŽene“ geneza nasilja nad ženama i promocija vrijednosti u čijoj osnovi je zalaganje za bolji, pravedniji svijet i društvo jednakih šansi za sve žene i muškarce.
- Zato je ova peticija poziv građankama i građanima Crne Gore na solidarnost i zajednički bunt protiv opasnih narativa, relativizacije nasilja i ponižavanja žena. Pozorište je hram slobode, kritičke misli, emancipacije i edukacije - navode u peticiji.
Važno je, kako kažu, da posao umjetničkog direktora obavlja osoba svjesna odgovornosti koju ta funkcija sa sobom nosi.
- Ako gospodin Janko Jelić ne želi da prihvati vlastitu odgovornost i uradi jednin moralni čin u ovoj situaciji, odnosno sam ponudi ostavku, onda pozivamo na odgovornost njegove nadređene i tražimo da ga razriješe sa funkcije kojoj nije dorastao. Ostavka ili smjena sa funkcije - zaključuje se u peticiji.




Posjeta : 8