0
Veče njemačke spisateljice Monike Rink održano u KIC „Budo Tomović”
Poezijom se protivi - jednoznačnom viđenju svijeta!

       - Ova poezija protivi se jednoznačnom viđenju svijeta, ukida tradicionalnu metaforiku i tradicionalno simboličko mišljenje - ocijenila Jelena Knežević, stvaralaštvo Monike Rink u mnogome odgovara glavnim karakteristikama savremene njemačke poezije, po tome što ujedinjuje intertekstualnost, intermedijalnost i višeznačnost.
Poznata njemačka spisateljica Monika Rink predstavila se sinoć podgoričkoj publici pred punom Multimedijalnom salom KIC-a „Budo Tomović”. O njenom stvaralaštvu govorile su teoretičarka književnosti Jelena Knežević, koja je moderirala veče i pjesnikinja Barbara Delać, koja je sa Monikom Rink sarađivala na Akademiji umjetnosti u Berlinu. Razgovor je vođen uz konsekutivno prevođenje Ljubomira Ivanovića.

Prisjećajući se prvog susreta sa poezijom Monike Rink, Barbara Delać je istakla kako ju je njoj naročito privukao način na koji ova pjesnikinja pristupa jeziku, kao i radoznalost s kojom preispituje različite mehanizme razmišljanja i sagledavanja stvari, uz duhovitost, kao jednu od karakteristika ove poezije.
Govoreći o svom stvaralaštvu i pjesništvu uopšte Monika Rink je kao interesantan fenomen navela da u poeziji možemo pratiti kako nastaje neko značenje, kako nastaju značenja određenih pojmova u društvu, te kako se poima svijet. Ali, kako je istakla: „Pisanje poezije o pravičnosti ne znači da smo postigli pravičnost“.
Iako je do sada objavila dvadesetak pjesničkih knjiga, kazala je da uvijek traga za novim načinima pisanja.
Monika Rink živi u Berlinu i Beču. Članica je P.E.N. kluba, Akademije umjetnosti u Berlinu i podpredsjednica Njemačke akademije za jezik i književnost. Godine 2015. dodijeljena joj je Klastova nagrada, 2017. nagrada „Erst Jandl“, a 2021. Berlinska književna nagrada. Prevodi, najviše s Orsoljom Kalaš, s mađarskog, sarađuje s muzičarima i kompozitorima, a predaje na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču.




Posjeta : 332