0
Predsjednik Vlade Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja
Počinioce i nalogodavce - gonićemo do sudnjeg dana!

       - Kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara, da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja. Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana - naglasio je predsjednnik Vlade Crne Gore Duško Marković na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koju organizuje Misija OEBS.

- Podsjetiću vas na jednu mudru rečenicu Vinstona Čerčila, jer mi se upravo njena poruka čini veoma prikladnom za temu o kojoj danas razgovaramo. Dakle, ta poruka velikog državnika glasi: ´Hrabrost znači ustati i govoriti. Ali, hrabrost takođe znači sjesti i saslušati.´ Ako bismo ovu misao sagledali u kontekstu teme ove Konferencije, pa i u širem sagledavanju ukupnog značaja medija u savremenom svijetu – zaključili bismo da je upravo hrabrost ono što nam je najpotrebnije. Hrabrost novinara da ustanu i govore – o svim onim temama važnim za društvo u kome egzistiraju. Hrabrost da tragaju za istinom, činjenicama, dokazima koji će biti temelj njihovog rada. Spremnost javnosti da sasluša do kakvih istina su stigli novinari takvim svojim radom. Hrabrost da se i kao društvo, i kao pojedinci suočimo sa tim istinama. Svjedoci smo da takve hrabrosti nedostaje na obje strane. U njenom nedostatku, novinari ponekad posežu za neargumentovanim osudama, povlađivanju pojedinačnim i grupnim interesima, propagandi, dok s druge strane, javnost nema hrabrosti da prihvati ni ona – na argumentima zasnovana novinarska istraživanja – dovodeći u sumnju autoritet cijele medijske zajednice. Tako se stvorilo jedno vrzino kolo nedostatka hrabrosti i nepovjerenja: medija u javnost, ali i javnosti u medije. Tu vidim suštinu problema koji nas opterećuje - ukazao je crnogorski premijer.
- Našim partnerima u međunarodnoj zajednici i ovom prilikom poručujem: sloboda medija i bezbjednost novinara nijesu uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji! Ne, to je moralna i demokratska obaveza crnogorske vlasti, koju ćemo mi do kraja sprovesti u djelo, pa makar nikad ne bili članica EU! – poručio je Marković.
- U Crnoj Gori smo imali krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država, otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja. Pokazalo se međutim da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i da zapravo koriste takvu našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore, njene državne politike i njenih nacionalnih interesa. Zatrpavaju nas elementarno netačnim vijestima, smjenjujući ukrug nekoliko istih, nazovi analitičara, koji ne samo da otvoreno podmeću, nego i drsko vrijeđaju sve što slijedi i radi današnja Crna Gora. Jasno je da se tu ne radi niokakvim profesionalnim medijskim emisijama, već o platformama za propagandnu protiv Crne Gore, čiji sadržaji devastiraju društveno i kulturno biće Crne Gore. Tom zagađenju našeg medijskog prostora ćemo veoma brzo stati na kraj – naglasio je predsjednik Vlade.
Posjeta : 126