0
Crnogorski premijer o planovima Vlade za izgradnju II bloka Termoelektrane Pljevlja
Imamo nteresovanja - kredibilnih partnera!

- Ne tražimo partnera ni kada je u pitanju II blok ni Elektroprivreda. Mi imamo ozbiljna i velika interesovanja kredibilnih partnera, pažljivo sagledavamo svako interesovanje i verujem da ćemo već u prvom kvartalu imati ozbiljne i snažne i primjenljive odluke u smislu i gradnje II bloka i rekonstrukcije Prvog bloka i naravno, moguće i novog partnera u Elektroprivredi, ali sa jasnim ciljem da će Crna Gora poslije duže vremena imati značajno većinsko vlasništvo u Elaktroprivredi i na taj način omogućiti da kvalitetnije kreiramo razvojne politike u energetici - odgovorio je novinarima crnogorski premijer Duško Marković u Bijelom Polju.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora imala međudržavni Ugovor i ozbiljnu namjeru da sa tako renomiranom kompanijom kao što je Škoda Praha realizuje gradnju drugog bloka TE, ali da su se u realizaciji Ugovora pojavili su se problemi u finansiranju projekta koje je trebalo da obezbijedi Škoda Praha.
- Škodi Praha i njenim partnerima smo dali cijelu godinu dana da pronađu novi model finansiranja i pokretanja ovog projekta, nažalost nijesu uspjeli da to obezbijede. Elektroprivreda i upravljački odbor je dobio instrukcije u kom pravcu treba da ide, a to znači da stvaramo pretpostavke za obezbjeđivanje uslova za gradnju II bloka i naravno, ono što je veoma važno, hitna rekonstrukcija, odnosno ekološka sanacija Prvog bloka koji će omogućiti rad Prvog bloka još dvadesetak godina i ono što je još važnije, obezbijediti uslove za brzu toplifikaciju Pljevalja - rekao je Marković.
Govoreći o gradnji auto-puta predsjednik Marković je rekao da se sada za sve dobronamjerne u Crnoj Gori više ne postavlja pitanje cjelishodnosti gradnje auto-puta po dionicama i istakao:
- Prioritetna dionica će otvoriti Crnu Goru prema sjeveru i ne samo prema sjeveru nego i svom neposrednom okruženju. Ona će podstaći razvoj sjevera, podstaći razvoj Crne Gore, ona će omogućiti da mladi ljudi ostaju na sjeveru, da doprinose razvoju sjevera, ali i razvoju Crne Gore.
Posjeta : 244