0
Američki dermatolozi u posljednje vrijeme promovišu novi trend
Za njegovanje kože - vratiti se sapunu!

    Američki dermatolozi u posljednje vrijeme promovišu novi trend – minimalnu upotrebu proizvoda za kožu. Dr. Fran E. Cook-Bolden prva je među dermatolozima pokrenula da bi se žene, ali i muškarci, trebali “vratiti korijenima” i upotrebljavati najosnovnije kozmetičke preparate, odnosno sapun, kremu sa zaštitnim faktorom i eventualno neki proizvod koji je potreban za problematičnu kožu. Svaki od ovih proizvoda može se, kažu, kupiti u apotekama i parfimerijama.

– Nedavno mi je došla pacijentkinja i rekla da koristi dvadeset različitih kozmetičkih proizvoda, među kojima kremu za oči, vitaminsku kremu, tekućinu za bore, kremu za pigmentaciju, maske, piling, posebne kreme za čišćenje i još štošta. Samo tri proizvoda iz te gomile doista su joj potrebna, sve je ostalo pretjerivanje. Takođe, skupa krema ne znači da je bolja od jeftinije. Bitno je gledati sastojke, a ne je li riječ o nekom velikom brendu ili relativno nepoznatom – istakla je dr. Cook-Bolden.
Udar dermatologa na kozmetičku industriju došao je kada je tržište preplavljeno neviđenom količinom kozmetike, a dermatolozi napominju da kozmetičke preparate treba upotrebljavati kao higijenske proizvode, a ne kao proizvode koji će promijeniti kožu. Naime, kako tvrde, skupe kreme imaju minimalne učinke, gotovo jednake kao i jeftinije kreme, pa od njih ne treba očekivati čuda.




Posjeta : 1303