1
Zimska ishrana
Zdravlje čuva - planiranje obroka!

    Pravilna ishrana tokom hladnih dana veoma je važna za zdravlje svakog čovjeka.

Međutim, kod nas dobra ishrana tokom zime podrazumeva preobilne obroke sa dosta masnoće, što nikako ne pomaže organizmu da se izbori sa infekcijama.
- Zdrava hrana nije skupa. Potrebno je samo da napravite vaš nedeljni meni, na osnovu kog ćete kupiti namirnice. Tako ćete se hraniti zdravije, a i sačuvaćete kućni budžet - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
Meso i riba
Kada pravite nedeljni meni, treba da znate da crveno meso treba da jedete dva-tri puta nedeljno, ribu dva puta, a dva dana bi bilo dobro da jedete ručak bez mesa. Takođe, jedan dan umjesto crvenog mesa možete da pojedete dva jajeta. Kada govorimo o veličini porcije, odrasloj osobi je dovoljno 150 grama mesa ili 200 ribe.
Mliječni proizvodi
Kada kupujete mliječne proizvode, birajte one sa manjim procentom masti. Tako ćete unositi kalcijum koji je tijelu neophodan, a zaobići ćete loše masnoće.
Povrće
Povrće treba da jedete svakog dana. Kupujte tačno onoliko koliko vam je potrebno namirnica. Kupujte na komad, kao i ceo svet. Jelovnik pripremajte tako da prvo koristite povrće koje može kraće da stoji.
Mahunarke
Grašak, boranija i pasulj mogu da budu jednom nedeljno na jelovniku. Kuvajte ih kada su bezmesni dani jer mahunarke ne treba kombinovati sa mesom.
Voće
Dnevno bi trebalo da svaka odrasla osoba pojede po 250 do 300 grama voća. Najbolje je da jedete sezonsko voće.




Posjeta : 1303