0
Buduće majke nisu jedine koje treba da brinu o godinama
Biološki sat otkucava - i muškarcima!

    Nedavna istraživanja u SAD potvrdila su da biološki sat, period pune plodnosti kod muškarca, počinje ubrzano da otkucava već sa navršenih 35 godina. Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje treba da brinu o godinama kad će se odlučiti na materinstvo. Isto pravilo, poručuju naučnici, trebalo bi da se primenjuje i na muškarce.


Nedavna urološka istraživanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu, naime, potvrdila su da biološki sat važi i za muškarce. Taj sat kod muškarca počinje ubrzano da otkucava poslije 35. godine života.
- To je vrijeme kad počinju ubrzanije promene stanja DNK u ćelijama sperme - upozorila je urolog dr Narendra Sing, inače rukovodilac istraživačkog tima.
- Ove promjene, koje vremenom mogu da izazovu oštećenja u sastavu DNK, pogoršavaju se iz dana u dan i na kraju postaju takve da mogu da izazovu sterilitet, a tada, nažalost, više nema pomoći - smatra dr Sing.
Rezultati najnovijih istraživanja protivrječe uobičajenom i rasprostranjenom uvjerenju kako su muškarci, za razliku od biološkog časovnika žena, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života.
Najnovije studije tako budućim očevima savjetuju da ne oklijevaju sa očinstvom, a mlade bračne parove pozivaju da ne odugovlače s prinovama.
- To, međutim, nikako ne znači da muškarcima starijim od četrdeset godina savjetujemo da prestanu da rade na svom očinstvu. Radi se samo o upozorenju da je zbog odgovornosti prema budućim prinovama bitno voditi računa o svom zdravlju i načinu života. Takođe, posebno da izbjegavaju hranu za koju postoji opravdana sumnja da je zagađena pesticidima - naglasio je dr Malkolm.
U zaključku najnovije studije pri tom se konstatuje kontradikcija da je u današnje doba većina ljudi zrela za roditeljstvo tek ili baš u kasnim tridesetim godinama.




Posjeta : 1314