0
Ljekari upozoravaju
Od gaziranih sokova - moguća i paraliza!

    Francuski ljekari smatraju da svakodnevno pijenje gaziranih sokova može uzrokovati hipokalemiju, odnosno nedostatak kalijuma u krvi, što može izazvati probleme u radu srca i paralizu, navodi se u studiji koja je objavljena u Međunarodnome časopisu kliničke prakse.


Pregledom kliničkih slučajeva ustanovljeno je da unošenje veće količine gaziranih pića s mnogo šećera i kofeina može izazvati drastičan pad koncentracije kalijuma u krvi, odnosno stanje poznato pod imenom hipokalemija. Zato ljekari upozoravaju da male promjene u koncentraciji kalijuma mogu izazvati ozbiljne poremećaje u radu kardiovaskularnog i neuromišićnog sistema.
Tipični su simptomi hipokalemije smanjena snaga mišića, grčevi, drhtavica i mučnina. U ekstremnijim slučajevima, nedostatak kalijuma može izazvati probleme u radu srca i paralizu. Ispitani su slučajevi pacijenata koji su u danu pili od dva do devet litara gaziranih pića, među kojima su bile i dvije trudnice koje su primljene na bolničko liječenje zbog opasno niskog nivoa kalijuma u krvi. Obje žene brzo su se i potpuno oporavile nakon što su prestale piti gazirane sokove i počele uzimati kalijum oralno ili intravenozno.





Posjeta : 1316