2
E Ink predstavio
"Papirni" ekran u boji!

         Kompanija E Ink, proizvođač ekrana izrađenih od "elektronskog papira" debelog svega 0,3 milimetra, prikazala je na međunarodnom skupu proizvođača ekrana od ravnih panela (Flat Panel Display, FPD), koji se od 19. do 21 oktobra održava u Jokohami, kolornu verziju tog ekrana.

       Ekran su zajednički razvile kompanije E Ink i Toppan Printing, koja je proizvela filtere u boji. Predstavnici kompanije E Ink potvrdili su da je u postupku izrade "papirnog" kolor ekrana primijenjena ista tehnologija kao kod izrade monohromatskog ekrana, a glavna razlika odnosi se na dodavanje filtera u boji.
       Tradicionalni LCD ekrani prave se korišćenjem dva staklena panela koji, pored toga što su krhki, ne mogu da budu tanji od dva milimetra. "Papirni" ekrani koje pravi kompanija E Ink izrađeni su na podlozi od čelične folije koja je savitljiva i tanka, tako da debljina ekrana od 0,3 mm predstavlja polovinu debljine kreditne kartice.
         Na izložbi u Jokohami prikazan je prototip ekrana čija je dijagonala 6 inča, a rezolucija 400 x 300 tačaka. Paneli od kojih je ekran izrađen koriste prirodno svjetlo odbijajući ga kroz ekran, tako da nema pozadinskog osvetljenja.
         Predstavnici kompanije su najavili da će se komercijalna verzija "papirnog" ekrana u boji pojaviti krajem 2006. godine. Ekran bi svoju upotrebu mogao da nađe u bankomatima, tražilima digitalnih fotoaparata, mobilnim telefonima itd.





Posjeta : 1290