2
Još jedan atak na privatnost
U štampaču - kod za praćenje?

          Fondacija za zaštitu digitalnih građanskih prava, koja prati upletanje elektronske industrije u privatni život, objavila je da Xeroxovi laserski printeri u boji koriste kod za praćenje.

          Za praćenje se koriste i laserski printeri drugih proizvođača, Canona, Epsona, HP-a i Lexmarka, koji takođe prepoznaju kod, objavio je magazin za mobilnu tehnologiju MobileMag.
          Ovaj kod pojavljuje se u vidu vrlo malih žutih tačkica koje nisu vidljive golim okom. Izgleda da nema zakona koji bi proizvođačima printera naredio da u svoje proizvode ugrađuju kod za praćenje, a uz pomoć kojega oni mogu enkodirati serijski broj printera, vrijeme i datum nastanka informacija.
       Prema pisanju MobileMaga, ova praksa je dobrovoljna usluga tajnim službama u njihovoj borbi protiv krivotvorina.
          Primjera, na isprintu iz Xerox DocuColor printera, kod za praćenje je isprintan u pravougaonoj mreži od 15 x 8 tačkica na svakoj stranici.
          Ove tačkice za praćenje se mogu vidjeti uz pomoć tzv. plave lampe, koja se koristi prilikom traženja krivotvorenih novčanica, i povećala. Electronic Frontier Foundation je učinio dostupnim program za dekodiranje Xeroxova koda za praćenje.
          Ovo sasvim izvjesno može pomoći tajnoj službi i policiji u borbi protiv krivotvorenih printera, međutim, gledano na duge staze, ova je veliki izazov za prava američkih građana koji će teško ostati anonimni ako pokušaju printati neke političke ili religiozne pamflete koji nisu po volji vlasti.
          Govoreći o ovom problemu, advokat EFF-a Lee Tien rekao je da "on pokazuje kako su vlasti i privatna industrija sklopili tajni dogovor kako bi oslabili našu privatnost kompromitujući svakodnevnu opremu kojom se koristimo, kao što su printeri".
          "Sljedeće logično pitanje je: Koji su još dogovori sklopljeni ili se sklapaju kako bi omogućili da nas naša tehnologija može prijaviti?"





Posjeta : 1309