0
Poruka Iranu?
Dodijeljen Nobel za mir!

- Nobelovu nagradu za mir ove godine dijele Međunarodna agencija za atomsku energiju i njen generalni direktor Mohamed el Baradej, za napore koje su uložili kako bi spriječiili da se nuklearna energija koristi u vojne svrhe, i osigurali najbezbjednije korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe - objavio je jutros u Oslu predsjedavajući Komiteta za dodjelu Ule Danbolt Mjus.

       Kao generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed el Baradej rješavao je nuklearne krize u Iraku, Iranu i Severnoj Koreji.
         Međunarodna javnost cijeni njegovu diplomatsku vještinu, ali i spremnost da otvoreno kaže šta misli kada procijeni da je to potrebno - uoči rata u Iraku, odbio je, na primjer, da potvrdi tvrdnje Londona i Vašingtona da Bagdad posjeduje oružje za masovno uništavanje.
          Dodjeljivanje nagrade gospodinu El Baradeju i agenciji koju vodi već se tumači kao jasan signal Nobelovog komiteta upućen Iranu - da prihvati zahtjeve međunarodne zajednice i obustavi svoj nuklearni program.
          Namjera Nobelovog komiteta je da da podsticaj radu laureata i da ih promoviše na međunarodnom planu, a ovoga puta možda je osjetio i potrebu da pomogne Agenciji, nakon što na međunarodnoj konferenciji održanoj ove godine nije postignut dogovor o jačanju sporazuma o neširenju nukelarnog naoružanja.
         Međunarodna agencija za atomsku energiju, autonomno tijelo koje deluje pod okriljem UN, formirana je 1953 godine.
         Gospodin El Baradej je vodi poslednjih osam godina - treći mandat mu je dodijeljen prošlog mjeseca.







Posjeta : 1277