0
Nobelovu nagradu za hemiju podijelili Francuz i dva Amerikanca
Nobel - za molekule koji plešu!

          STOCKHOLM - Francuz Yves Chauvin i Amerikanci Robert Grubbs i Richard Schrock dobili su Nobelovu nagradu za hemiju za 2005. godinu za sintezu molekula u cilju proizvodnje jeftinijih i čišćih ljekova i hemikalija za borbu protiv opasnih bolesti, javile su agencije.

          Kraljevska švedska akademija nauka dodijelila je 10 miliona kruna za rad na metatezi, procesu u kojem "molekuli plešu i mijenjaju partnere" kako bi stvorili nove molekule, piše Reuters.
          "Ovogodišnji Nobelovi laureati razvili su metatezu na način koji će je pretvoriti u jednu od najkorisnijih reakcija u organskoj hemiji", prenosi AFP objašnjenje koje je saopštila akademija.
          "Riječ je o velikom koraku naprijed za ´zelenu hemiju´, jer se mudrijom proizvodnjom smanjuje potencijalno opasni otpad", dodaje se u saopštenju, kako prenosi AP.
          Akademija je saopštila kako otkrića trojice nagrađenih naučnnika označavaju temelj za istraživanja koja bi mogla dovesti do stvaranja ljekova za bolesti poput Alzheimerove, Downovog sindroma, AIDS i raka.
       Metateza, koja znači "promjenu mjesta", odnosi se na reorganizaciju grupe atoma ugljenika, koji je prisutan u svom organskom životu. Ima golemi komercijalni potencijal u farmacetskoj i prehrambenoj industriji te biotehnologiji, a koristi se i u razvoju revolucionarnih polimera.
          Chauvin (74), honorarni direktor istraživačkog odjela Francuskog naftnog instituta u Ruel-Malmaisonu, još 1971. je stvorio "recept" za taj postupak, a američki naučnici razvili su djelotvorne katalizatore za reakciju. Schrock (60) radi na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), a Grubbs (63) u Institutu za tehnologiju u Kaliforniji.





Posjeta : 1271