0
Nobelova nagrada za medicinu
Nobel - za otkriće uzročnika čira!

          Australijanci Barry Marshall i Robin Warren dobili su Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za 2005. godinu zbog otkrića bakterije koja uzrokuje gastritis te čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, objavio je Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada u Stockholmu

          STOCKHOLM - U obrazloženju stoji da su Marshall i Warren 1982. ´neočekivano otkrili´ da upalu želuca poznatu kao gastritis te čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu uzrokuje bakterija Helicobacter pylori.
          Riječ je o bakteriji koja se smatra uzročnikom više od 90 posto slučajeva čira na dvanaestopalačnom crijevu i do 80 posto slučajeva gastritisa. Oko dvije trećine ljudi u svijetu zaraženo je tom bakterijom, ali većina nikada ne osjeti simptome, što povećava vjerovatnoću oboljenja od raka na želucu koji je po smrtonosnosti drugi najčešći oblik raka.
       ´Zahvaljujući pionirskom radu Marshalla i Warrena, bolesti poput čira i gastritisa više nisuh kronična stanja koja često onesposobljuju ljude, već bolesti koje se može izliječiti kratkim tretmanom antibioticima i inhibitorima lučenja kiseline´, objasnio je Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada.
         Prije njihovog otkrića glavnim uzročnicima čira smatrali su se stres i nezdrav način života.
         Šezdesetosmogodišnji Warren i pedesetčetvorogodišnji Marshall podijeliće 10 miliona kruna (1,29 miliona dolara) novčanog dijela nagrade koju je 1895. ustanovio švedski izumitelj dinamita Alfred Nobel.





Posjeta : 1266