2
Mitsubishi Concept-X
Mitsubishijeva cestovna zvijer!

          Mitsubishi je razotkrio fotografije radikalnog koncepta kojim najavljuje skori dolazak desete generacije Lancera Evolution. Premijerno prikazivanje najavljeno je za oktobar na tokijskom salonu.

          Šuškalo se da će deseti Lancer Evo biti nešto zaista posebno. Sada u to možemo biti sigurni, jer koncept kojim Mitsubishi najavljuje jubilarnu generaciju nadaleko cijenjene jurilice u najmanju ruku izgleda spektakularno. Fotografije obećavaju mnogo, ali za prave ocjene ipak valja pričekati tokijski salon, gdje će japanski proizvođač prvi put izložiti superatraktivni Concept-X.
          Za razliku od prethodnih Evolutiona, koji su redom imali oblik klasične limuzine, novi Mitsubishijev koncept može se pohvaliti naglašeno kupeovskom linijom. Dovoljno je pogledati bokocrt automobila i postaje jasno da su stražnja vrata komotno mogla izostati. Prednji kraj s golemim otvorom za "provjetravanje" podsjeća na zadnji koncept Nissana Skyline, ali svejedno djeluje prilično svježe. Možda zbog oblika prednjih svjetala, koja uistinu izgledaju zastrašujuće.
         S druge strane, toliki usisnik na nosu (uz poveće "škrge" na haubi) može se objasniti većim potrebama za vazduhom. Kako takve "navike" uglavnom imaju snažni motori s turbo punjačem, unaprijed možemo očekivati poveću konjicu, sve u skladu s imidžom koji uživa Mitsubishijeva cestovna zvijer. Uostalom, znamo li da je Concept-X opremljen šestostepenim poluautomatskim mjenjačem (nema kvačila, ali ima polugice iza upravljača), očito je da su u njegovom razvoju Japanci iskoristili bogato iskustvo s reli trka. Potvrđuju to brojni dijelovi od aluminijuma (poklopac motora, vrata prtljažnika, krov, vrata), koji su pridonijeli smanjenju ukupne mase i "spuštanju" točke težišta.
          Za kraj, tu je i sistem koji proizvođač naziva Super All Wheel Control, još jedan korak dalje u usavršavanju ionako vrhunskog Mitsubishijevog integralnog pogona. Što reći nego - dajte ga u serijsku proizvodnju! Odmah!









Posjeta : 1250