2
Novo riješenje za klimatske promjene
Skladištenje ugljen dioksida!

         Postupak 'skladištenja' ugljen dioksida iz elektrana i drugih fabrika prije njegovog ulaska atmosferu mogao bi značajno pridonijeti nastojanjima da borba protiv klimatskih promjena na našoj planeti postane efikasnija, stoji u zaključku učesnika sastanka Svjetske meteorološke organizacije (WMO) održanom u ponedjeljak u sjedištu organizacije u Montrealu.

          Prema najnovijim istraživanjima, tehnologija 'skladištenja' CO2 mogla bi za 30 posto smanjiti sredstva koja se ulažu u pokušaj ublažavanja posljedica klimatskih promjena u predstojećih 100 godina, izvijestili su učesnici skupa u Montrealu.
          U toku su tri projekta koja se realizuju u Alžiru, Kanadi i na obalama Norveške. Naučnici tamo eksperimentalno koriste metodu slanja iskorištenog ugljen dioksida posebnim cjevovodima na dno okeana, odnosno na oko 3.000 metara dubine gdje je CO2 gušći pa se taloži na dnu i nema opasnosti da će isplutati na površinu.
       Druga mogućnost koja se primjenjuje u spomenutim zemljama je svojevrsno ubrizgavanje ugljen dioksida u geološke formacije u kojima, nakon ispumpavanja prirodnih resursa, poput nafte, nastaju geološke komore u koje je moguće odložiti ugljen dioksid.
       Emisija ugljen dioksida u atmosferu do 2100. na taj bi se način znatno smanjila - između 15 i 55 posto, zaključili su naučnici koji rade na ovome projektu. Istovremeno upozoravaju da je projekt 'još u povojima', te da se mora misliti i na moguće posljedice.
         Naime, ovaj postupak mogao bi ipak štetiti flori i fauni okeana na spomenutim dubinama, a velika količina ugljen dioksida mogla bi dovesti do promjene kiselosti vode na toj dubini.
       Učesnici sastanka WMO-a skrenuli su pažnju na niz činilaca o kojima će trebati povesti računa tokom rada na ovom projektu, kako bi se za njega dobila javna podrška.





Posjeta : 1213