2
Dijagnoza za četiri sata
Razvijen brzi test za ptičju gripu!

          Singapurski naučnici razvili su test kojim se za četiri sata može dijagnosticirati ptičja gripa kod peradi, a koji bi mogao doprinijeti kontroli širenja smrtonosnog virusa.

          U nedostatku lijeka rano otkrivanje virusa vrlo je bitno, a rezultati sadašnjih testova mogu se dobiti tek za dva do tri ili čak nedelju dana.
          Što ranije se otkrije virus H5N1 - to se brže može izolovati perad i spriječiti njegovo širenje, rekao je Ren Ee Chee, profesor s Instituta za genomska istraživanja u Singapuru .
          Od ptičje gripe u četiri je azijske države od kraja 2003. godine umrlo 65 osoba.
          'Dosad smo testirali više od stotinu ptica u Vijetnamu i Maleziji. Test je bio tačan u 100 posto slučajeva', rekao je Ren dodajući da je test zamišljen za identifikaciju specifičnoga gena virusa H5N1, tako da se zaraza može otkriti i kod ptica i kod ljudi.
          Prvi slučaj prenosa virusa s ptice na čovjeka zabilježen je u Hong Kongu 1997. Stručnjaci se boje da bi virus mogao mutirati i prenositi se s čovjeka na čovjeka, a WHO je prošlog mjeseca upozorio da bi virus H5N1 mogao uzrokovati novu pandemiju gripe u kojoj bi mogli umrijeti desetine miliona ljudi.





Posjeta : 1360