2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović otvorio u Budvi 12. "INFOFEST"
Potvrda pripadnosti i otvorenosti!

- “INFOFEST” je jedna od znakovnih potvrda da Crna Gora kao društvo znanja ima jasnu viziju da se afirmiše kao informatičko društvo. Nema bolje garancije pripadnosti Evropi od usklađivanja sa najsavremenijim tehnološkim oostvarenjima razvijenog svijeta. Istovremeno, to je dokaz otvorenosti Crne Gore prema značajnim dostignućima koja opredjeljuju budućnost u svakoj sferi društva. Dvanaesta godina “INFOFESTA” svjedoči o spremnosti ovog regiona da se uključi u trendove od globalnog interesa - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović, otvarajući sinoć u Budvi 12. "INFOFEST".

- Informatičko znanje na visokom nivou potvrda je garantija koje su, spoznavajući informatički jezik, već postigle univerzalni konsenzus oko brže dinamike razvoja I napretka u svim segmentima ljudskog postojanja. Uključivanje u centralne tehnološke i komunikacione procese već danas predstavlja pretpostavku za reforme čitavog sistema. Zato Vlada Crne Gore pronalazi strateške partnere koji će jasno pozicionirati njen položaj u svijetu visokih tehnologija. Ona ih traži ovdje, na “INFOFEST”, već ih je našla i svake godine je potvrda nizom uspješnih ugovora koje smo potpisali I koji omogućavaju naš ukupan razvoj.To će biti i ove godine - rekao je Gvozdenović i naglasio:
- - Komunikacija je ključna riječ svakog informatičkog društva. Komunikacija je jedna od središnjih odrednica crnogorskog društva, spremnog na integracije i usvajanje visokih standarda u svim oblastima života. “INFOFEST”, sa svim svojim novitetima, unapređivanje sadržaja, predstavlja jedan od najvažnijih promotera te komunikacije koje Crnu Goru svrstava u moderna društva, svjesna izazova novog vremena, ali i svih svojih potencijala i sposobnosti. Misija “INFOFEST” i njen međunarodni karakter u osnovi su ugrađeni u reformske procese koje dinamično sprovodimo. To što će u Budvi u ovim festivalskim danima biti tačka susreta najrazvijenijih ITC firmi i razvijenih zemalja govori o precizno utvrđenoj razvojnoj politici. Večeras nas je ovdje okupio događaj posvećen vrhunskim informatičkim dostignućima. Računajući na izgrađeni profil “INFOFEST”, kao ugledne i prestižne manifestacije, uvjeren sam da će uskoro, između ostalog i kao proizvod djelovanja ovog festivala, Budva i Crna Gora biti mjesto promovisanja novih komunikacija i poslovnih aranžmana od interesa za cjelovito društvo.
- - Ova informatička smotra na najbolji način manifestovala je naše shvatanje savremenosti i civilizacijskog napretka i jasno demonstrirala ambiciju da budemo aktivni učesnici u razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija, oblastima koje savremenim državama daju predznak političke i ekonomske nadmoći. U konačnom, to je domen koji jednako unapređuje i državni i globalni sistem. Crna Gora hoće da bude moderna i razvijena država u kojoj savremene tehnologije imaju široku primjenu i to u svim porama društvenog života. “INFOFEST” je kroz dosadašnje iskustvo pokazao da za to ima volje i potencijala. Osim toga, kroz niz značajnih projekata, pokazalo se da imamo i sposobnosti i tržišnih kapaciteta da svjetske tehnološke lidere zainteresujemo za Crnu Goru - napomenuo je sekretar Sekretarijata za razvoj Dušan Simonović.
- I ovom prilikom naglasiću da je “INFOFEST” utemeljen i održavan u bremenitim i nepovoljnim vremenima, koja su predstavljala značajno iskušenje za organizatore. Zato, danas imamo razlog više za zadovoljstvo što otvaramo vrata još jednog “INFOFESTA” koji je svojom višegodišnjom tradicijom premašio sva naša očekivanja. Sa druge strane, “INFOFEST” je predstavio Crnu Goru kao stjecište korisnih i kvalitetnih susreta i razmjene iskustava. Nema dileme da ćemo i narednih dana obogaćivati poslovne i prijateljske veze. Uz činjenicu da će to biti još jedna prilika za smotru napretka i razvoja u domenu informatike i telekomunikacija. Čvrsto vjerujem da ćemo se ovim povodom krajem septembra u Budvi, na našem parčetu Mediterana, okupljati još mnogo godina i da će svaki novi “INFOFEST” za sve nas biti i novi izazov i novi uspjeh, kao što je to uostalom bio i do sada - kazao je Simonović.



B.Č.

Posjeta : 1254