2
Engleska i portugalska avio-kompanija se dogovorile
Mobilni može u avion!

          Engleska avio-kompanija BMI (bivši British Midland Airlines) i portugalska avio-kompanija TAP sporazumjeli su se da omoguće korišćenje mobilnih telefona u svojim avionima na letovima u Zapadnoj Evropi.

          U avionima dveju kompanija koristiće se tehnologija koju će obezbijediti kompanija OnAir, koja je u zajedničkom vlasništvu kompanija Airbus SAS i SITA. Engleska i portugalska avio-kompanija se nadaju da će biti prve u svijetu koje će omogućiti korišćenje mobilnih telefona u avionima, što je trenutno zabranjeno, zbog opasnosti od interferencije sa navigacionim sistemima u avionu.
          Iako razne agencije odgovorne za bezbjednost letova i radio komunikacije tek treba da odobre korišćenje mobilnih telefona u avionima u SAD, zvaničnici u Evropi su pokazali interesovanje na tu temu.
          Tehnologija OnAir emulira mobilnu mrežu u avionu. Posebno dizajniran sistem piko-ćelija omogućava telefonima da rade sa minimalnom snagom i tako izbjegnu interferenciju sa drugim radio-sistemima.
          Kompanija Airbus je prošle godine uspješno završila probu infrastrukture GSM tehnologije u u avionu Airbus 320 – radila je telefonija, e-pošta, pristup Webu i povezivanje u VPN mreže. Testiranjem su obuhvaćene i neke širokopojasne bežične usluge, kao što su WLAN sa standardom 802.11 i kratkodometni Bluetooth.





Posjeta : 1292