2
"Crvena planeta" nikad aktivnija
Seizmičke aktivnosti na Marsu!

KLIMA na Marsu pokazuje trend zatopljavanja, a nedavni bi snimci mogli biti prvi dokazi seizmičke aktivnosti na Zemlji susjednom planetu, rekli su u utorak naučnici.


Novi procjepi, koji nisu postojali na snimcima prije tri godine, pojavili su se na fotografijama marsovskih pješčanih dina koje je nedavno snimila svemirska letilica Mars Global Surveyor, lansirana prije osam godina.
Riječ je samo o jednom od brojnih iznenađujućih otkrića Surveyora koja su natjerala naučnike da preispitaju svoja stajališta o Marsovoj klimi i geologiji.
"Vidjeti nove procjepe i druge promjene na površini Marsa nakon samo nekoliko godina - Mars nam se ukazuje kao puno aktivniji, dinamičnija planeta nego što smo dosad pretpostavljali", rekao je Michael Meyer, voditelj NASA programa Mars Exploration.
Njegov kolega Michael Malin rekao je novinarima da su snimke sa Surveyora prvi dokazi određene seizmičke aktivnosti, odnosno "marsotresa".
Ako je to tačno, rekao je, "možemo ustvrditi da Mars ima topliju unutrašnjost nego se dosad smatralo ... a moguće je i da u dubinama Marsa postoje područja na kojima bi se mogao razviti život".




Posjeta : 1203