2
Najpopularniji mali auto svih vremena
Pola vijeka "fiće"!

PRIJE tačno 50 godina na salonu automobila u Ženevi javnosti je predstavljen naslednik Topolina i po mnogima najuspješniji i najpopularniji mali automobil svih vremena, Fiat 600, u nas poznatiji kao "fićo".


Priča o "fići" započinje nekoliko godina prije toga. Fiatov glavni inženjer, Dante Giacosa, dobiva zadatak da stvori još jedan automobil koji će poput prethodnika Topolina biti jeftin i pouzdan, a istovremeno dovoljno komforan za prevoz četiri osobe.
Baš u to vrijeme Crvena Zastava staje na noge i kreće u proizvodnju vozila. Prve godine proizvodi dvjestotinjak willysa, zatim kreće licencna proizvodnja nekoliko Fiatovih modela, da bi 1955. godine s proizvodnih traka sišao prvi kućni model nastao na osnovi Fiata 600D.
Prva Zastava je vrlo brzo postala omiljena među sretnicima koji su si mogli priuštiti "pravi obiteljski automobil". Nekoliko godina kasnije "fićo" dobiva novi motor opsega 767 ccm i snage 18 kW/24 KS koji donosi novo ime (Zastava 750) i trocifrenu maksimalnu brzinu. Osim toga, novi je model dobio i nekoliko šminkerskih detalja, a i vrata su se konačno počela otvarati na "pravu" stranu. Ukratko, stvoreni su uslovi da se krene u motorizaciju jedne od zemalja s najvećim industrijskim rastom u to doba.
Uprkos minimalističkim dimenzijama "fićo" je zaživio u svim državnim službama. Dugo vremena su ga vozili policajci, vatrogasci, radnici zdravstvenih ustanova, a bio je i jedini automobil na kojem su se polagali vozački ispiti.
Kako je u ponudi bio jedan model, većina "fićeka" je uskoro bila "individualizovana" od strane svojih vlasnika. Mlađi su se najčešće opredjeljivali za ukrase u vidu zastavica nogometnih klubova, dok su stariji više voljeli krzno kojim je redovno bio presvučen volan. Kako u to vrijeme nije bilo CD, njihovu ulogu preuzeli su pleteni opanci i kojekakvi privjesci, dok je poklopac motora bio ukrašen YU naljepnicom (po mogućnosti što većom), a u rijetkim slučajevima i oznakama Abartha.
Da, "fićo", koji se od 1979. godine prodavao u verziji Zastava 750 Spezial (22 kW/30 KS, 120 km/h), nije zaobilazio trkališta. Na "fići" su gotovo svi trkači ispekli zanat, a Abarth verziji još i danas imaju kultni status.
No ipak, "fićo" je svoju popularnost stekao odličnim odnosom uloženog i dobijenog. Automobil koji je zahtjevao minimalno održavanje, bio vrlo pouzdan, i sasvim dobro se ponašao na cesti, jednostavno je bio osuđen na uspjeh.
"Fićo" se proizvodio punih 30 godina, sve do 1986. godine kada je s proizvodnih traka sišao posljednji primjerak. Od četiri ipo miliona proizvedenih Fiata 600, u Kragujevcu ih je proizvedeno tačno 923.487. Posljednja verzija bila je Zastava 850, ujedno najjača u dugotrajnoj istoriji domaćeg modela, koja je s 23 kW/32 KS jurila preko 125 km/h.
Osim u Kragujevcu, Fiat 600 se licencno proizvodio u još nekoliko zemalja, a malo je poznato da ga je pod imenom Jagst 2 proizvodio i NSU, firma koju je doslovno uništio model Ro 80 s Wankel motorom.
Uprkos činjenici da se već gotovo dvije decenije ne proizvodi, primjerci istog se još uvijek može vidjeti i na našim cestama. Primjera radi, u susjednoj Srbiji ima ih još oko 40.000. Teško je procjeniti što je uzrok tome fenomenu, loše imovinsko stanje ili sjeta za starim vremenima.
U prilog ovom drugom govori i podatak da se na inicijativu Kluba ljubitelja "fiće" iz Gornjeg Milanovca razmatrala obnova proizvodnje. Kako su proizvodni kapaciteti stradali u NATO bombardovanjima, projekt nije zaživio. O popularnosti "fiće" svjedoči i anketa iz 2000. godine u organizaciji dvaju dnevnih novina prema kojoj je upravo "fićo" ponio titulu automobila milenijuma.





Posjeta : 1298