1
Najave iz Samsunga
Najgušća flash memorija!

          Kompanija Samsung je za sledeću godinu najavila novi fleš memorijski čip koji će omogućiti izradu memorijskih kartica kapaciteta 32 GB.

          Samsungov 16-bitni NAND čip, čija se komercijalna proizvodnja planira za drugu polovinu naredne godine, izrađivaće se 50-nanometarskim procesom. Kapacitet od 32 GB biće omogućen smještajem šesnaest takvih čipova na jednu karticu.
          Poređenja radi, na ovakvu karticu može da se smjesti 8000 MP3 numera ili 20 filmova kvaliteta dovoljnog za prikaz u mobilnim uređajima. Ipak, još se ni jedan proizvođač memorijskih kartica nije prihvatio izrade ovakvih kartica – Samsung će prozvoditi čipove, a drugi proizvođači kartice.
          Trenutno, najveći kapacitet memorisjkih kartice nudi Pretec Electronics – upravo je najavljena SD kartica kapaciteta 4 GB. Istovremeno, SD asocijacija je objavila da je u toku standardizacija SD kartica kapaciteta 8 GB, ali se za sada ne zna kada će taj standard biti usvojen.
         Samsung predviđa širu upotrebu fleš memorije u budućnosti, uključujući i zamjenu čvrstih diskova u nekim prenosivim računarima. U tom pravcu, još ranije je najavljen tzv. solid-state disk (SSD), koji će moći da se koristi umjesto čvrstog diska; prvi modeli će imati kapacitet do 16 GB.





Posjeta : 1224