1
Učesnici Foruma nauke i tehnologije u Kyotu upozoravaju
Katastrofe sve češće!

Prirodne katastrofe, poput uragana Katrina koji je poharao južnu obalu Sjedinjenih Država, biće sve češće, upozorili su stručnjaci na Forumu nauke i tehnologije u društvu, koji je u utorak završio u Kyotu.


Broj prirodnih katastrofa ne prestaje rasti. U razdoblju od 1900. do 1940. godine zabilježeno je stotinu katastrofa svakih deset godina, između 1960. i 1970. godine 650 katastrofa, od 1980. do 1990. njih 2,000, a od 1990. do 2000. godine čak 2,800 prirodnih katastrofa.
"Moramo što prije smisliti mehanizme zaštite i finansiranja posledica katastrofa poput Katrine", izjavio je jedan francuski učesnik foruma.
"Imperativ nam je potreba da pronađemo najefikasnije i najekonomičnije načine suprotstavljanja izazovima prirode", insistirali su drugi učesnici.
Klimatski razvoj uzrokovan ljudskom aktivnošću je "potencijalno razarajući" i predstavlja "ogroman problem", a "većinu katastrofa na žalost nije moguće dugoročno predvidjeti", istakli su učesnici foruma.
"Kako bi se zaštitili građani od prirodnih katastrofa dogovorili smo se kako je apsolutno potrebna međunarodna saradnja da se uspostave sistemi upozorenja, spašavanja i načina pružanja pomoći sa što efikasnijom upotrebom nauke i tehnologije", stoji u konačnoj izjavi usvojenoj na kraju foruma.





Posjeta : 1167