1
"Ford" i "Toyota"
Pet miliona vozila "u rikverc"!

FORD je prije nekoliko dana objavio da će zbog problema na tempomatu na vanredni servis morati oko četiri miliona vozila. Dodatnih milion ide na račun Toyote, a u oba slučaja se radi o pick-up modelima i velikim SUV isporučenim na sjeverno-američkom tržištu.


Prema prvim procjenama drugog najvećeg američkog proizvođača, zbog opasnosti od požara usled neispravnog tempomata u servis će morati barem 3.8 miliona vozila proizvedenih od 1994. do 2002. godine. Radi se o modelima koji se ne nude u Europi, a to su Ford F-150 , Ford Expedition, Lincoln Navigator i Ford Bronco.
Fordov portparol Kristen Kinley rekao je da je to četvrti po veličini opoziv u istoriji firme. Nadalje, razlog opoziva je mogućnost nekontrolisanog oticanja kočionog ulja i mogućnosti dodira s komponentama tempomata, što može dovesti do korozije i zapaljenja.
Sličnih problema Ford je imao početkom godine kada je zbog iskrenja tempomata opozvano oko 800.000 vozila. NHTSA (The National Highway Traffic Safety Administration) se trenutno bavi provjerom 68 prijavljenih požara u Fordovim vozilima.
Problemi se naziru i u Toyoti. Vremešni modeli 4Runner i T-100 proizvedeni u razdoblju od 1989. do 1996. godine imaju problema s upravljačkim sistemom. Do sada nije prijavljena niti jedna nesreća koju je prouzrokovao pucanje komponente upravljača.





Posjeta : 1189