0
Centar za edukaciju kompanije "Digit Montenegro" obogatio ponudu
Opismenjavaju za net!

Centar za edukaciju kompanije "Digit Montenegro" obogatio je ponudu autorizovanim ECDL kursevima i testiranjem. European Computer Driving License sertifikat dokaz je kompjuterske pismenosti i poznavanja rada na računaru, priznat svuda u svijetu. ECDL je program sertifikacije opšteg informatičkog znanja i kompjuterskih vještina koji se trenutno primjenjuje u 140 zemalja svijeta, sa preko 20 miliona učesnika. Prevashodni cilj ECDL programa je da poveća nivo osnovnog znanja o Informacionim Tehnologijama (IT) i verifikuje sposobnost korišćenja računara na globalnoj osnovi, uz jedan međunarodno priznat proces sertifikacije. Za sticanje ECDL sertifikata potrebno je položiti svih sedam modula. Standardizovana evropska cijena polaganja ispita je 12 € po modulu, a cijena Indeksa 44 €. "Digit Montenegro" organizuje kurseve za svih sedam modula po cijeni od 299,00 € sa mogućnošću plaćanja u više mjesečnih rata.

Odobren od strane mnogih Vlada, naučnih institucija i najvećih kompanija u Evropi i svijetu, ECDL je postao vodeći formalni sistem za informatičku edukaciju, veoma tražen od strane učenika, studenata, radnika, poslodavaca i javnosti uopšte. Dostizanje ove kvalifikacije se sve više usvaja kao standard na osnovu koga poslodavci procjenjuju sposobnost korišćenja računara trenutnog i potencijalnog osoblja i na osnovu koga zaposleni mogu uvećati svoje šanse u karijeri, a nezaposleni uvećati šanse za zapošljavanje, kao u zemlji, tako i u inostranstvu. Sa aspekta obrazovanja ECDL program, naročito u Evropi, procijenjen je i odobren od strane mnogih Vlada kao okvirni program za razvoj informacione tehnologije (IT) u školama. Taj program je usvojen sa ciljem da pripremi školsku djecu za uključivanje u Informatičko društvo.
ECDL sertifikat povećava šanse da sačuvate svoje radno mjesto. U uslovima ulaska stranog kapitala u Crnu Goru i privatizacije domaćih kompanija, strani vlasnici će od zaposlenih zahtjevati posjedovanje međunarodnog sertifikata o poznavanju rada na računaru.
ECDL sertifikat stečen u saradnji sa kompanijom Digit Montenegro je sertifikat koji će Vam omogućiti sigurnost zadržavanja svog radnog mjesta. U svijetu, kompanije BMW, Coca Cola, IBM, IKEA, Dunlop, Nokia, Opel, Phillips, Renault i mnoge druge, kao uslov za zapošljavanje zahtijevaju ECDL sertifikat.
Poslodavci: Da li ste znali da prosječan službenik provodi 38 minuta dnevno rješavajući probleme svog računara i računara ostalih ljudi? To je otprilike 3 sata nedeljno, ili 12 sati mjesečno, ili oko 20 dana godišnje. Pomnoženo sa brojem zaposlenih u bilo kojoj organizaciji, to je mnogo izgubljenog vremena i novca. Istraživanjem sprovedenim u Norveškoj utvrđeno je da informatička nepismenost uzrokuje znatne gubitke koji su nazvani „skriveni troškovi informatičke tehnologije“. Norvežani su mjerodavno utvrdili da prosječan korisnik koji koristi računar u svakodnevnom radu, nedjeljno izgubi 2 sata i 51 minut u traženju pomoći pri rješavanju problema vezanih za rad sa računarom. Većina ispitanika (73%) zatraži pomoć kolega na poslu, što znači da se neželjeni utrošak vremena dvosturko povećava. Gotovo 50% anketiranih rješavanje problema sa računarom doživljava kao veliku frustraciju u svakodnevnom poslu, a 45% ispitanika smatra da nije u mogućnosti da iskoristi potencijal koji pružaju raspoloživi računarski programi. Ukratko, firme godišnje u prosjeku izgube 136 radnih sati po svakom korisniku računara, što u norveškim prilikama, za preduzeće sa 1000 korisnika računara znači gubitak od gotovo 4,5 miliona eura godišnje!
ECDL dokazano povećava produktivnost i smanjuje troškove!
ECDL rješava problem skrivenih troškova Informacionih Tehnologija
ECDL sertifikat je praktično provjeren način vraćanja investicije u informacione tehnologije. Ogromna sredstva se troše na kupovinu računara sa namjerom da zaposleni svoj posao mogu obavljati brzo i efikasno.
Međutim, informatičkom obrazovanju zaposlenih ne poklanja se dovoljna pažnja. Praksa je pokazala da kompanije koje plaćaju svojim zaposlenima računarske kurseve, veoma rijetko traže verifikaciju stečenog znanja, pa je učinak takve edukacije pod znakom pitanja. Sprovedena istraživanja su pokazala da 70-80% vremena utrošenog na rješavanje problema u radu sa računarima može biti ušteđeno primjenom ECDL-a, jer taj nastavni program obuhvata softverske programe koji se najčešće koriste u svakodnevnom radu. U savremeno opremljenim, kompjuterizovanim učionicama kompanije Digit Montenegro, polaznike obučavaju i testiraju sertifikovani predavači po ECDL programu sastavljenom od sedam modula:
Modul 1 – Osnove informacionih tehnologija obrađuje osnovna znanja o informacionim tehnologijama kao što su: sastavni dijelovi računara, hardver, softver, razumijevanje pojmova kao što su memorija i čuvanje podataka. Govori se o korišćenju informacionih mreža kao i značaju upotrebe softverskih aplikacija u svakodnevnom životu. Obuhvaćeni su osnovni problemi koje mogu imati korisnici, sa zdravstvenog i sigurnosnog aspekta, kao i oni koji se odnose na okolinu, a povezani su sa korišćenjem računara. Na kraju se obrađuju osnovne informacije o zaštiti podataka od neovlašćenog pristupa i polaznici se informišu o postojanju zakonske regulative na tom području.
Modul 2– Upotreba računara i upravljanje datotekama obrađuje korišćenje osnovnih funkcija personalnog računara i njegovog operativnog sistema. Uči se prilagođavanje osnovnih postavki na računaru, help funkcije, zatim kako prekinuti rad aplikacije ukoliko dođe do zastoja u radu računara, kako raditi unutar radne površine – desktopa, rad sa ikonama i prozorima, kako organizovati datoteke i direktorijume, kako kopirati, premještati, brisati, kompresovati i dekompresovati datoteke i direktorijume. Obrađuju se osnove računarskih virusa i korišćenja anti-virus softvera, kao i ugrađenih alata za obradu teksta. U ovom modulu se obrađuje operativni sistem Microsoft Windows XP.
Modul 3 – Obrada teksta obrađuje korišćenje aplikacija za obradu teksta na računaru. Uči se: kreiranje, formatiranje i priprema manjih dokumenata za distribuciju, zatim kopiranje i premještanje teksta unutar dokumenta i između dokumenata. Obrađuje se kreiranje tabela, slika i crteža unutar dokumenta, kao i alata za cirkularna pisma. U ovom modulu obrađuje se Microsoft Office Word 2003.
Modul 4 – Tabelarne kalkulacije obrađuje osnove tabelarnih kalkulacija i korišćenje aplikacije za tabelarne kalkulacije na računaru. Uči se kreiranje, formatiranje, izmjena i korišćenje radnih listova i radnih knjiga ograničenog obima, kao i njihova distribucija. Obuhvaćena je primjena standardnih matematičkih i logičkih formula, uz upotrebu osnovnih formula i funkcija, kao i kreiranje i oblikovanje dijagrama i grafikona. U ovom modulu obrađuje se Microsoft Office Excel 2003.
Modul 5 – Baze podataka obrađuje osnovne pojmove o bazama podataka i njihovom korišćenju na računaru. Uči se kreiranje i izmjene u tabelama, upitima, obrascima i izvještajima, kao i priprema izlaznih podataka spremnih za distribuciju. Obuhvaćeno je povezivanje tabela i upravljanje informacijama iz baze podataka koristeći upite i funkcije za sortiranje raspoložive u aplikaciji. U ovom modulu obrađuje se Microsoft Office Access 2003.
Modul 6 – Prezentacije obrađuje korišćenje prezentacijskih alata na računaru, kroz osnovne operacije kao što su: kreiranje, formatiranje, izmjena i priprema prezentacije, koristeći različite postavke slajdova za prikaz sadržaja. Uči se umnožavanje i premještanje teksta, slika, crteža i grafikona unutar prezentacije i između različitih prezentacija, kao i osnovne operacije sa slikama, grafikonima i nacrtanim objektima, uz korišćenje različitih prezentacijskih efekata. U ovom modulu obrađuje se Microsoft Office PowerPoint 2003.
Modul 7 – Informacije i komunikacija je podijeljen je na dva dijela. U prvom dijelu – Informacije – obrađuju se osnovni pojmovi o Internetu, kao i sigurnosni aspekti vezani za njegovo korišćenje, pretraživanje Interneta, bilježenje rezultata pretraživanja i štampanje Internet stranica i rezultata pretraživanja. U drugom dijelu – Komunikacija – obrađuje se korišćenje elektronske pošte, kao i sigurnosni aspekti njenog korišćenja. Uči se osnovna konfiguracija programa za elektronsku poštu, slanje i prijem poruka, dodavanje datoteka porukama, kao i organizacija i upravljanje direktorijumima sa porukama u okviru programa za elektronsku poštu. U ovom modulu obrađuju se Microsoft Internet Explorer i Microsoft Office Outlook 2003.
Digit Montenegro organizuje kurseve za svih sedam modula po cijeni od 299,00 € sa mogućnošću plaćanja u više mjesečnih rata.
Za sticanje ECDL sertifikata potrebno je položiti svih sedam modula. Standardizovana evropska cijena polaganja ispita je 12 € po modulu, a cijena Indeksa 44 €.
Za sve dodatne informacje telefon: 081/612-567 ili na Internet adresi:
www.digit.cg.yu
Više detalja vezanih za školovanje i sticanje sertifikata možete naći na sledećoj adresi - ECDL.






Posjeta : 1374