0
Istraživanje britanskih naučnika
Novi embrion od dvije majke!

Britanskim naučnicima dopušteno je stvaranje ljudskoga embriona koji će imati genetski materijal dviju majki.
Naučnici sa sveučilišta u Newcastleu žele prenijeti jezgro ljudskoga embriona nastalog oplodnjom, odnosno genetski materijal koji nastaje spajanjem jajne ćelije i spermija, u neoplođenu jajnu ćeliju druge žene.


Glavni cilj ovog postupka jeste spriječiti prenošenje genetskih bolesti s majke na nerođeno dijete.
Bolesti poznate kao mitohondrijske bolesti prenose se iz DNK koja se nalazi izvan jezgra pa se tako nasljeđuju nezavisno o DNK u samom jezgru.
Ako ta DNK nosi pogrešku, javljaju se mitohondrijske bolesti za koje trenutno nema lijeka.
Naučnici vode profesor neurologije Doug Turnbull i dr. Mary Herbert, naučna direktorica Centra za proučavanje plodnosti u Newcastleu.
Godine 2001. američki naučnici iz Instituta za reproduktivnu medicinu i nauku St. Barnabas iz New Jerseya izvijestili su da su uspješno učinili nešto slično i uspjeli stvoriti petnaestero djece koja nisu nosila bolesti svojih majki.
Britansko istraživanje, koje je odobrila Uprava za oplodnju i embriologiju i koje financira Kampanja za mišićnu distrofiju, provjeriće je li taj postupak uspješan i siguran.
Tokom istraživanja neće se dopustiti da se jajna ćelija dobivena na taj način razvije u dijete.
No, čak i kad bi se to dogodilo, potomstvo bi bilo slično majci i ocu jer mitohondrijska DNK ne određuje crte poput boje kose.
Istraživači naglašavaju da je to tek prvi korak u teškom procesu za koji se nadaju da će omogućiti sprječavanje prenošenja mitohondrijskih bolesti od kojih obolijeva jedno od 5000 djece.




Posjeta : 1249