0
Firma "4Frontiers" ima ambiciozne planove na "Crvenoj planeti"
Za dvije decenije život na Marsu!

Na površini "Crvene planete", koja već vijekovima okupira maštu stanovnika Zemlje, bi u roku od 20 godina trebala osvanuti stalna ljudska nastamba izgrađena u potpunosti od materijala s Marsa, tvrdi jedan od osnivača firme 4Frontiers, Bruce Mckenzie.



Kako piše Wired News, američki portal posvećen najnovijim tehnologijama, firma 4Frontiers planira koristiti prirodne resurse Marsa, prvenstveno minerale i energetske resurse, kako bi izgradili stalnu ljudsku nastambu, prvu takvu nastambu van Zemlje u istoriji čovječanstva.
Prema vrlo ambicioznoj ideji osnivača tvrtke 4Frontiers, Mars bi u bliskoj budućnosti trebao postati glavni centar za ekonomske potrebe cijelog Sunčeva sistema.
"Mars je izvrsno mjesto za kopanje tih izuzetno važnih minerala, svi se nalaze na jednom mjestu." - kazao je Mckenzie u razgovoru za Wired News.
Njegove je tvrdnje podupro drugi osnivač tvrtke, Joseph Palaia, potpredsjednik firme zadužen za vođenje operacija, istraživanje i razvoj.
"Ugljenik, kiseonik i vodonik su vrlo rijetki na Mjesecu, ali su zato vrlo dostupni na Marsu. Kiseonika ima na oba mjesta, ali je lakše doći do njega na Marsu." - kazao je Palaia.
Da vodeći ljudi 4Frontiers misle krajnje ozbiljno, potvrdio je i glavni savjetnik firme, Bruno Marino, od ranije poznat naučnim krugovima po radu na projektu Biosphere 2, modela zatvorenog ekosistema zamišljenog kao baze za vanzemaljske nastambe.
Američka državna administracija odmah je reagovala na ideje firme 4Frontiers, ustvrdivši da SAD neće iz državnog proračuna finansirati takve projekte, ali neće stajati na putu takvim idejama pod uslovom da budu finansirane iz privatnih džepova.
Poslovni plan 4Frontiersa dobrim je dijelom baziran na iskustvima Marina Bruna, kao i na istraživanju Mars Foundationa, agencije koja je istraživala mogućnosti izgradnje ljudskih nastambi na Marsu, a na čijem čelu je bio Bruno Mckenzie.
Za početak planirana je izgradnja prototipa ljudske zajednice stvarnih dimenzija u Novom Meksiku, središnjoj Floridi ili Coloradu, iste onakve kakva bi trebala biti izgrađena na Marsu. Kako bi se podstakao interes za takav projekt na Marsu, u prototip bi bili pozvani svi oni koji žele vidjeti u kakvim će se naseobinama za dvadesetak godina živjeti na Marsu.
Bilo kako bilo, američki "osvajači Marsa" imaju izuzetno ambiciozne planove, a hoće li ih uspjeti realizirati, pokazat će se u narednim godinama.






Posjeta : 1247