0
Za ljubitelje vožnje s vjetrom u kosi
Stiže Audi A4 Cabrio!

          Audi će u Frankfurtu premijerno predstaviti novu generaciju modela A4 u toples izdanju. Iako je sezona kabrioleta iza nas, novi model najpopularnijeg Audijevog modela sigurno će privući veliku pažnju.

          Svjetskom premijerom kabriolet modela Audi će konačno zaokružiti ponudu i zadovoljiti potrebe ljubitelja vožnje s vjetrom u kosi. Naravno, osim onih najzahtjevnijih koji će se morati strpjeti još neko vrijeme do dolaska novog S4 modela. To ne znači da će budući vlasnici biti zakinuti u pogledu dinamike. Naprotiv, dolaskom novog kabrioleta Audi uvodi i tri nova motora. Osim starog znanca skrivenog iza jednako poznate oznake (1.8T/163 KS) svečano predstavljanje imaju dva benzinska (2.0T FSI/200 KS i 3.2 V6 FSI/255 KS) i jedan dizelski (3.0 TDI/233 KS).
          Kupci će i dalje moći birati između prednjeg i pogona na sve kotače (quattro), a na raspolaganju im je i izbor brojnih mjenjača, pet- i šest-stepenskih ručnih, šest-stepenskog tiptronic i kontinuiranog prijenosa (multitronic) sa sedam predefiniranih stepeni u manualnom modu.
          Nedostatak krova prouzrokovao je potrebe za brojnim modifikacijama karoserije. Kao osnova je logično poslužio limuzinski A4, ali uz napomenu da su ugrađena brojna učvršćenja. Posljedica je optimalna krutost na uvijanje, te potpuno udovoljavanje sigurnosnim standardima. Dizajnerska srodnost s klasičnim modelima vidljiva je u prepoznatljivom obliku pokrova hladnjaka (tzv single frame) i svjetlima, koja su pretrpjela minimalne promjene.
          Značane modifikacije pretrpio je i ovjes. Vitalni elementi posuđeni su od modela A6 i S4, što automobilu donosi novu dimenziju po pitanju dinamičkih svojstava. U skladu s namjenom je i upravljački sistem, koji je sada direktniji, pa vozača opskrbljuje potpunim informacijama o putanji vozila.
            Odgovarajuće novosti bilježi i enterijer. Sportski luksuz je prisutan u svakom detalju, a zahtjevi na ergonomiju su u potpunosti zadovoljeni. Podatak o električno upravljanom sklopivom krovu nije neka novost, baš kao ni činjenica da je stražnje staklo opremljeno grijačem.
            Oprema je potpuna, a u svim modelima obuhvata potpunu elektrifikaciju, klimatizaciju i potentan audio sistem. Osim standardnih vazdušnih jastuka s aktivacijom u dvije faze, tu je još posljednja generacija ESP i hidraulički sistem pomoći pri kočenju (HFC - Hydraulic Fading Compensation).
          Tehnički podaci i cijene biće objavljeni u narednom razdoblju, dok se prve isporuke Audija A4 Cabrio očekuju do kraja godine.





Posjeta : 1216