0
Ogled u Miscanthus ukazao na novi, efikasan i ekološki energetski resurs
Trava - izvor čiste energije!

Visoka, ukrasna biljka iz porodice trava, koja može biti uzgajana na prostoru Europe i Sjedinjenih Država, mogla bi osigurati znatne izvore energije bez porasta globalnog zagrijavavanja, objavili su naučnici u utorak.


Ogledni uzgoj trave naziva Miscanthus u američkoj saveznoj državi Illinois pokazao je da bi ta biljka mogla biti efikasan ekološki održiv energetski resurs. Naučnici su predložili da se suva trava spaljuje u termoelektranama, u kojima bi trebale biti napravljene samo manje modifikacije.
Profesor Steve Long i njegove kolege sa univerziteta Illinois prošle su godine ostvarili rod od oko 60 tona po hektaru te visoke i vitke trave.
"Ako se oko 8 odsto površine države Illinois namijeni toj travi, uz pretpostavku da ćemo požnjeti samo polovinu usjeva, dobili bismo dovoljno suve tvari da proizvedemo svu struju koja treba državi Illinois, uključujući grad Chicago", rekao je Long na maučnoj konferenciji u Dablinu.
aProfesor Mike Jones, s dublinskog Trinity Collegea, rekao je da bi se zasijavanjem 10 odsto obradive površine Irske tom biljkom moglo zadovoljiti 30 odsto potreba Irske za električnom energijom.
Naučnici su na konferenciji Britanskog udruženja za napredak nauke rekli da bi ta trava koja raste tokom cijele godine i izraste do 3-4 metra visine, ali i trave slične njoj, mogla pomoći da se znatno smanje emisije ugljen-dioksida koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva.
"Dok biljka raste ona iz zraka izvlači ugljen dioksid. Kada je spaljujete vi taj ugljen-dioksid vraćate, tako da je ukupni uticaj na količinu ugljen-dioksida u atmosferi nula", objasnio je Long dodavši da bi taj izvor energije po protokolu iz Kyota bio smatran neutralnim po emisiju ugljen-dioksida.





Posjeta : 1273