0
Apel Svjetske federacije za srce
O infarktu na godišnjoj skupštini UN!

Svjetska federacija za srce uputila je poziv svjetskim čelnicima da problemu srčanog infarkta posvete pažnju tokom skupa u Ujedinjenim narodima, u drugoj polovini septembra.

Ta organizacija, sa sjedištem u Ženevi ističe, kako je javio danas Glas Amerike, da je srčani infarkt težak zdravstveni problem, posebno u zemljama u razvoju.
Po riječima direktorice Svjetske federacije za srce Janet Voute, uobičajilo se da se na infarkt gleda kao na bolest bogatih, međutim, zdravstvene statistike pokazuju potpuno drugačije stanje - od 17 miliona ljudi, koliko ih godišnje u svijetu podlegne srčanom infarktu, 80 odsto je u zemljama srednjeg i nižeg prihoda po stanovniku.
Druga pogrešna pretpostavka o infarktu jest da je to bolest starih ljudi, kaže Janet Voute. No, u zemljama srednjih i nižih prihoda srčani infarkt najčešće pogađa ljude u najproduktivnijim godinama. Štoviše, veći broj ljudi starijih od 45 godina umire od infarkta u siromašnim zemljama nego u bogatim. Problem srčanog infarkta i moždanog udara u siromašnim je zemljama pitanje od ključne važnosti za ekonomski razvitak.
Svjetska federacija za srce tvrdi da jednostavne i finansijski vrlo racionalne preventivne mjere mogu smanjiti smrtnost i invaliditet od srčanog infarkta i moždanog udara za 50 odsto. No, takve mjere se ne provode, jer se vlade u siromašnijim zemljama prvenstveno usredsrede na zarazne bolesti.
No, hronične bolesti postaju sve brojnije u zemljama u razvoju kao posljedica sve veće urbanizacije i, s tim povezanog, sve nezdravijeg načina života, tvrde stručnjaci te zdravstvene organizacije.





Posjeta : 1202