0
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak o osporavanju Srbije rezolucije o Srebrenici
Učesnici genocida - još su među nama!

    -Skupština Srbije je kada sam ja bio poslanik usvojila jednu deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, onako kako piše u presudi suda, a u presudi piše da je bio genocid. Tada je bilo jasno da je to to, da tu nema neke velike dileme šta se dogodilo u Srebrenici. Zato što je najveći broj ljudi koji je učestvovao u tome tu, oni su tu, jednostavno, to je pokušaj zataškavanja svega na način koji je poznat. Onako kako je bilo i u Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata - ukazao je Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, čije je mišljenja da Srbija osporava rezoluciju o Srebrenici najviše iz razloga što mnogi koji su bili uključeni u genocid u Srebrenici i koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata, su živi. Otpor je njihov način zataškavanja onog što je bilo.

Na pitanje da li usvajanje rezolucije o Srebrenici može izazvati otcjepljenje RS-a, onako kako je to Željka Cvijanović opisala, Čanak odgovara:
- Može ako ruska agentura bude pokrenula oružane sukobe u BiH da skloni pažnju od Ukrajine, kao što su natjerali Hamas da uđu u Izrael.
O odnosima Rusija – Bosna i Hercegovina, Čanak kaže da je Milorad Dodik čovjek kojem Vladimir Putin najviše vjeruje.
- Dodik non-stop ide u rusiju i prima naređenja, on je najpovjerljiviji čovjek na Balkanu, Putin Vučiću ne vjeruje, a Dodiku potpuno vjeruje jer je njegov alat kao i Kusturica - smatra Čanak.
O odnosu Vučića i Dodika, Čanak smatra da se umnogome zasniva na tome kako će diktirati Rusija.
- Vučić se boji aktivacije ruske agenture u Srbiji koja će mu doći glave u političkom smislu, a u fizičkom smislu isto vrlo vjerovatno, jer je to ruski način, silaskom s funkcije idete u grob. Vrlo je malo penzionera - zaključuje Čanak.




Posjeta : 8