1
Predsjednišzvo "Demokratske Crne Gore" ocijenilo imenovanje v.d. Direktora Uprave policije nezakonitom
Podrška vlasti do - sticanja IBAR!

    - Odluka Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije je nezakonita - ocijenilo je Predsjednišzvo "Demokratske Crne Gore", koje izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje VD direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma. Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste".
Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću. Iako nezakoniti čin izbora VD direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR - navedeno je u saopštenju Predsjedništva "Demokrata", koje prenosimo integralno:

1. Predsjedništvo ocjenjuje Odluku Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije kao nezakonitu.
2. Predsjedništvo izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje VD direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma. Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste.
3. Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću, kako za njegov dosadašnji rad, poštovanje zakona, zaključaka Vlade i predlaganje, po ocjeni ministra nejboljeg kandidata za VD direktora UP, tako i za njegovo opredjeljenje da se pravna bitka oko ovog pitanja nastavi pred Upravnim sudom. Ovo je ključni korak ne samo za rješavanje trenutne pravne i političke situacije, već i da nadležne institucije preduzmu odgovarajuće radnje i pokrenu postupke, kako su i najavili u svojim javnim istupima.
4. Iako nezakoniti čin izbora VD direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma. Ova evaluacija obuhvataće poštovanje zakona, usklađenost sa principima Sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike. Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očekujemo od svih članova parlamentarne većine da u međuvremenu vode bespoštednu borbu protiv svih anomalija naslijeđenih od prethodnog režima, usmjeravajući snage ka ispravljanju grešaka i promociji pravičnosti i zakonitosti u svim aspektima državnog upravljanja, kako bi takvim odnosom osigurali da koalicija nastavi da funkcioniše.
5. Predsjedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podjele oblasti i resora unutar 44. Vlade Crne Gore, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.




Posjeta : 11