1
Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Rumuniji
Bukurešt snažno podržava - evropski put Crne Gore!

- Proces evropske integracije predstavlja prioritet crnogorske vanjske politike i izrazio je očekivanje da će naša država do 2028. godine postati punopravna članica EU čemu je, kako je kazao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat - naveo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je na poziv predsjednika Republike Rumunije Klausom Johanisom u zvaničnoj posjeti Bulureštu, gdje je dočekan uz najviše državne i vojne počasti.
Predsjednik Rumunije naglasio je da zvanični Bukurešt snažno podržava evropski put Crne Gore, dodavši da je naša država važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.
Obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima rumunskih investicija, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i informacionih tehnologija.

Milatović je rumunskom kolegi zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije našem evropskom putu, podsjetivši na rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, a u cilju ubrzanja integracionog procesa naše zemlje.
Tokom sastanka istaknuta je važnost savezništva dvije države u okviru NATO-a i iskazana potpuna posvećenost dvije zemlje zajedničkom sagledavanju regionalnih bezbjednosnih izazova.




Posjeta : 16