1
Počeo mjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti
Ramazan predstavlja - duhovnu oazu!

Ramazan, pomjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti počeo je danas. Vjernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića. Šef kabineta Islamske zajednice u Crnoj Gori Džemal Dacić, za Gradsku RTV objašnjava da je Ramazan za njih najsvetiji mjesec jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige pripadnika islamske vjeroispovjesti.
Ramazan je posebna prilika čovjeka da se spoji sa Bogom, jer on tada daje blagoslov i šansu da se iskupimo i vratimo svojoj prirodi i ljudskosti, ističe Dacić.

Jedanaest mjeseci opuštenog života je iza nas, relativno Ramazan dođe kao tehnički pregled, da malo popuštene šarafe pritegnemo, da jednostavno ono što smo zabrljali dođe kao životni korektor, da greške u prethodnoj godini pobrišemo. Data nam je nova mogućnost, nova šansa. Ramazan predstavlja duhovnu oazu”, objašnjava Dacić.
Tokom Ramazana, muslimani jedu prije svitanja, a taj obrok je poznat kao suhur. Od svitanja pa do zalaska sunca ne jedu i ne piju ništa, čak ni vodu, kaže Dacić. Post prekidaju večernjim obrokom, zvanim iftar.
- Islam nije zabranio ništa što je lijepo, slatko i korisno za čovjeka, samo stvari koje štete njemu lično, i ljudima koji ga okružuju. U mjesecu Ramazanu izoštravamo osjećaj prema porodici, organizujemo iftar i zajedničke večeri, gdje se okuplja šira porodica. Vrlo često, posebno u užoj porodici, ti razgovori su veoma lijepi - naglašava Dacić.
I ove godine Dacić je imao poruku za sve pripadnike islamske vjeroispovjesti.
- U Ramazanu se treba ponašati ramazanski. Molim dragog Boga da nam Ramazan bude ramazanski, da ga provedemo u najljepšem raspoloženju, zdravlju i društvu dobrih ljudi, onih koje volimo i koji nas vole - poručuje Dacić.
Post se završava Ramazanskim bajramom 10. aprila.



gradski

Posjeta : 16